Половината домейн имена .ею са български

Над 2349 имена на уебстраници с разширение .ею са регистрирани през първата година, откакто съществува домейнът на кирилица. Половината от имената са български, сочи статистиката. България е държавата с най-много регистрирани и най-бързо увеличаващи се домейни на кирилица в голямото семейство на EURid.

Още през първия месец от пускането на .ею (юни 2016 г.) е имало 770 регистрирани домейна на кирилица. Интересът не намалява и през месец април тази година са регистрирани около 30 нови уебстраници с разширение .ею.

Според статистиката, повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука. Също така, с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

„.ею има важна роля в подкрепата на многоезичието в ЕС и чрез домейна на кирилица България вече има уникално присъствие в интернет. Онлайн многоезичието, както и възможностите на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език, са важни двигатели за използването на интернет от местното население“, каза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

От организацията изтъкват, че домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава също възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корените му са български.

Коментар