Apple ще плаща за патенти на Nokia

Патентният спор между Apple и Nokia приключи с подписване на партньорско споразумение

Nokia и Apple решиха патентен спор помежду си и вече са партньори. Съгласно подписаното дългосрочно споразумение, Apple ще плаща на Nokia за използване на нейни патентовани технологии, съобщиха от финландската компания.

През декември миналата година Nokia даде на съд Apple в Европа и САЩ, като я обвини в нарушаване на 32 нейни патента. Скоро след това последваха нови патентни искове, като общият им брой достигна 40, повдигнати в 11 държави.

Apple, от своя страна, реагира на исковете на Nokia, но не в съда, а като изтегли от своите магазини продуктите на компанията Withings, която принадлежи на Nokia. Сега тези продукти ще бъдат върнати в търговската мрежа на Apple.

Nokia ще доставя на Apple определени продукти и услуги за мрежова инфраструктура, предвижда още споразумението. Освен това Apple и Nokia проучват възможностите за сътрудничество в сферата на цифровото здравеопазване. Предстои среща на ръководителите на двете компании.

Въпреки че финансовите условия на споразумението се пазят в тайна, изтекоха информации, че Nokia ще получи както авансово плащане, така и допълнителни плащания. Те ще се отразяват в кварталните отчети на компанията, считано от текущата година.

Коментар