Регистрираме .ею домейн на кирилица и извън ЕС

Всеки гражданин на страна от ЕС ще може да регистрира .eu домейн, независимо от това в коя страна извън ЕС пребивава (графика: EURid)

Всички граждани на ЕС, независимо къде живеят, ще получат право да регистрират свое собствено .eu или .ею домейн име, считано от 19 октомври тази година, съобщиха от EURid – организацията с нестопанска цел, която управлява домейните от най-високо ниво .eu и .ею. 

Интернет домейнът от най-високо ниво .eu е осмото най-популярно регионално разширение в интернет и към октомври 2019 г. има над 3,6 милиона регистрации от цяла Европа. За да отговорят на нуждите на постоянно променящата се дигитална среда, предварителните условия за регистрацията на .eu домейн ще се променят от 19 октомври.

Според новите правила, всеки гражданин на страна от ЕС ще може да регистрира .eu домейн, независимо от това в коя страна извън ЕС пребивава. Около 12 милиона европейци само в САЩ, Канада и Австралия и около 500 000 българи, живеещи извън ЕС, ще получат достъп до онлайн платформа, чрез която да могат да споделят своите постижения със семейства и приятели.

Регистрирането на .eu име на домейн за личен блог, блог за пътуване или бизнес сайт се превръща в своеобразен европейски паспорт в интернет. Той показва идентичност и същевременно е надежден и сигурен. С .eu домейн всеки гражданин на ЕС поставя индивидуалните и потребителските си права под егидата на европейските стандарти и разпоредби.

„Условията за регистрация се разширяват, за да включат граждани на ЕС по целия свят – .eu вече е по-близо до техните амбиции, постижения и мечти. Това е мостът, който ги свързва с приятели и семейство – дори и да живеят извън ЕС. Той винаги ще показва корените, мирогледа и културните им ценности”, казва Марк ван Вейземел, изпълнителен директор на EURid.

Коментар