EURid прочиства мрежата от измамни домейни

Управляващите .ею домейна ще работят заедно с Международната коалиция срещу фалшификатите за борба срещу киберпрестъпността. EURid, организацията, която управлява .ею и .eu домейните от името на Европейската комисия, съобщи за споразумение с IACC (International Anti-Counterfeiting Coalition) за съвместни действия и противодействие на киберпрестъпността при домейните .eu и .ею.

Сътрудничеството цели да изчисти регистрите от измами с имена на домейни и да изгради по-сигурно домейн пространство за интернет потребителите. Споразумението бе подписано по време на конференцията на Eвропол за борба с престъпността в сферата на интелектуалната собственост в Будапеща.

EURid и IACC ще обменят информация и ще работят заедно в областта на киберпрестъпността и по-специално в областта на фалшифицирането и пиратството при .eu и .ею домейните, като ще предприемат съвместни действия и ще обменят статистически данни за по-ефективна борба с киберпрестъпността.

Настоящото споразумение е първото на IACC с организация за управление на интернет домейни. През последните три години EURid влага все повече усилия за премахване на фалшиви домейни от регистрационната си база данни, като в резултат на това спря над 70 000 интернет адреса. Само на 21 юни EURid премахна 11 760 интернет адреса, някои от които са докладвани за нелегална дейност.

Онлайн фалшифицирането нарасна значително и застрашава сигурността на интернет потребителите и тяхното цялостно изживяване в интернет, отбеляза Боб Баркиези, президент на IACC.

„Ще продължим да увеличаваме усилията си за борба с незаконната дейност в интернет и се надяваме да стимулираме усилията и на останалите заинтересовани страни в тази област“, каза от своя страна Гео Ван Лангенхове, ръководител на правния отдел в EURid.

Споразумението между EURid и IACC е важна стъпка в борбата с киберпрестъпността, но усилията на организациите не спират до тук. EURid си партнира и работи с множество агенции по сигурността като Европол и белгийския отдел за борба с киберпрестъпността към Министерството на икономиката на Белгия.

Коментар