Финландският оператор Elisa пуска първата 5G мрежа

Elisa се очертава като първият оператор в света, който пуска комерсиална мрежа от пето поколение. Финландската компания започна продажби на 5G абонаменти и обяви старта на търговски 5G мрежи в Тампере и Талин.

Първият човек, станал потребител на 5G мрежата, е Ане Бернер, министър на транспорта и съобщенията, който проведе видеоразговор с министъра на икономиката и инфраструктурата на Естония – Кадри Симсън. Видеоповикването е още едно историческо постижение на Elisa – първото GSM телефонно обаждане в света беше направено също през нейна мрежа.

Целта ни е Финландия да стане водещата страна-разработчик на 5G мобилни услуги. Министерството на съобщенията е готово да разпредели през есента първите лицензи за 5G в честотната лента 3400-3800 мегахерца, което ще нареди Финландия сред първите страни в света по изграждане на 5G мрежи“, заяви Ане Бернер.

Мрежата от пето поколение ще предложи няколко нови функции на потребителите на мобилни услуги. Така например, 5G повишава значително скоростта на предаване на данни и намалява латентността, като същевременно позволява свързване на по-голям брой устройства към мрежата.

По-високата скорост е от полза за приложения като видеоразговорите. Elisa, в партньорство с Huawei, използва първите в света комерсиални 5G терминали, за да осъществи видеобаждането.

5G освен това дава възможност за навлизане на напълно нови приложения в области като транспорт, здравеопазване, подобряване на енергийната ефективност и развлечения. Финландия вече е сред световните лидери в използване на мобилни данни.

С помощта на 5G услугите, крайните потребители, както и корпоративните и институционалните клиенти ще получат добавена стойност, когато модерните приложения започнат да се използват по-ефективно и бъдат разработени нови приложения.

В допълнение, 5G позволява едновременно свързване на голям брой различни устройства към мрежата. Това ще предложи на компаниите съвсем нови бизнес възможности в близко бъдеще – например, при разработване на решения, свързани с интернет на нещата, като NB-IoT (теснолентов интернет на нещата).

Коментари по темата: „Финландският оператор Elisa пуска първата 5G мрежа”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    During our 135-year history, we have always been enthusiastic about utilising new technologies and ways of working.

    That is why our vision is to become a recognised international provider of digital services and a brand of excellence.

    We now serve over 2.8 million customers in Finland, Estonia and internationally.

Коментар