Домейните на кирилица само с разширение .ею от 1 юни

42% от страниците с разширение .ею са на български език (източник: EURid)

От 1 юни 2019 година всички домейни на кирилица ще могат да имат единствено разширение .ею. Това напомниха от EURid, организацията с нестопанска цел, която управлява .ею и .eu домейните от името на Европейската комисия.

Преди три години EURid възприе международната практика, че скриптът от второ ниво трябва да съответства на скрипта от най-високо ниво или с други думи името на домейн преди и след точката трябва да е със символи от една и съща азбука.

Преходният период за въвеждане на правилото изтича на 31 май 2019 г. и домейните на кирилица с разширение .eu ще бъдат премахнати. От 1 юни единствено домейни на кирилица с разширение .ею ще могат да бъдат регистрирани. Преминаването към разширения единствено на кирилица е с цел избягване на риска от объркване при домейн имена, които си приличат.

В навечерието на третия си рожден ден, домейнът на кирилица .ею продължава да привлича интерес. Към 30 април 1922 имена на уебстраници са с разширение .ею, от които 45% или 863 са регистрирани в България. Освен в България, домейни на кирилица са регистрирани и в Германия, Испания, Великобритания, Чехия, Люксембург и Белгия.

Според проект на EURid и ЮНЕСКО за изследване на многоезичието и използването на имената на домейни със специални знаци (IDNs) и в интернет пространството, последните се оказват  основен фактор за насърчаване и запазване на езиковото многообразие и идентичност в интернет.

По данни на двете организации, 42% от страниците с разширение .ею са на български език, а 28% от всички страници с домейни на кирилица са на руски и български език, като българският е по-популярен от руския.

Годишнината на домейна .ею е на първи юни, само една седмица след Деня на Славянската писменост и култура –  24-ти май –  и ще бъде отбелязан от EURid на едно най-големите събития, посветени на дигитални технологии в Европа – DigitalK на 30-31 май в София.

Според статистиката, повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука и с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

Коментар