Microsoft пусна облачната услуга Windows Virtual Desktop

Потребителите по целия свят вече могат да ползват виртуален Windows от облака (снимка: Microsoft)

Microsoft стартира очакваната клауд услуга Windows Virtual Desktop (WVD), която позволява работа с Windows на виртуална машина в облака Azure. Идеята за „виртуален десктоп” всъщност доразвива модерната тенденция за стрийминг на игри и видео услуги, при която клиентът се нуждае само от терминал и достъп до интернет, съобщи TechCrunch.

Виртуалният Windows е достъпен по целия свят в момента. Когато даден потребител използва Windows Virtual Desktop, услугата проследява неговото местоположение, така че обработката на данни да се извършва в най-близкия център за данни на Microsoft.

Първоначално Microsoft планираше да пусне WVD само в САЩ, като постепенно разширява обхвата на услугата и в други страни. Но изглежда ситуацията се е променила. Според Скот Манчестър, главен инженер по разработка на WVD, повече от 20 хиляди компании са заявили предварителната версия на услугата. В допълнение, услугата Microsoft Teams получава разширена поддръжка в рамките на WVD.

Много компании вече прехвърлят ресурсите си в облака. Това им позволява да спестят разходи за специалисти, тъй като трябва да конфигурират системите си само веднъж, след което всичко се поема от техническата поддръжка на Microsoft.

От друга страна, достъпността на WVD и други услуги става критично важна, тъй като всяко прекъсване на интернет връзката или облака автоматично оставя потребителите без възможност за работа.

„Виртуалният десктоп” позволява използване на Windows 10 в многосесиен режим, като в момента WVD е единственият вариант за такава работа.

Компаниите могат да получат достъп до Windows 10 Enterprise и Windows 7 Enterprise на WVD без допълнителни лицензионни разходи (но ще трябва да плащат за използване на Azure), ако вече имат лиценз за Windows 10 Enterprise или Microsoft 365.

Официална страница: Windows Virtual Desktop

Коментар