Булсатком намалява дълга си от 700 на 140 млн. лв.

Булсатком ще запазени всички близо 2000 работни места в компанията, увери изпълнителният директор Макс Зиф (снимка: Булсатком)

Сделка с нови инвеститори намалява дълга на Булсатком с повече от 80% – от 700 милиона лева до близо 140 милиона лева, съобщиха от компанията за ТВ услуги на пресконференция днес.

Новите инвеститори ще бъдат и акционери в дружеството. Споразумението включва и допълнителна инвестиция от 60 милиона лева за преструктуриране на Булсатком, разкри изпълнителния директор на компанията – Макс Зиф.

Сред главните инвеститори са инвестиционният фонд Blantyre Capital, Българска банка за развитие (ББР) и Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те са уеднаквили възгледите си за бъдещото развитие на Булсатком, като ще бъдат запазени всички близо 2000 работни места в компанията.

Привличането на нов инвеститорски ход цели да постигне значително намаляване на общия дълг на Булсатком, който компанията натрупва към първоначалните си кредитори, от които в сделката остава единствено ЕБВР.

В края на август 2019 г. е направена сериозна инвестиция от 15 милиона лева, която е част от цялостното преструктуриране на компанията. Всички задължения, натрупани към държавни институции, в това число и НАП, са изплатени.

Компанията  стартира и процес на пълно погасяване на задълженията си към всички свои партньори, като постига дългосрочни споразумения с голяма част от доставчиците на телевизионно съдържание.

Решението на инвеститорите да се откажат от дивиденти за дълъг период от време ще спомогне всички приходи на Булсатком да бъдат инвестирани обратно в компанията, осигурявайки й стабилен растеж в бъдеще.

Ключова фигура в Булсатком остава Пламен Генчев, който е един от основателите  на 10-годишната компания. Той е поканен от инвеститорите да заеме поста на председател на Борда на директорите, както и да остане ключов акционер в компанията.

Максим Заяков, съосновател на Булсатком, напусна компанията още през месец юни 2018 г., фокусирайки се върху други свои бизнес проекти, сред които и изграждането на България САТ.

Как се стига до натрупването на сериозните дългове на Булсатком? През 2015 година компанията получава заем в размер на 170 милиона лева от група международни банки. Голяма част от сумата е инвестирана в дъщерното дружество България САТ, контролирано от същите акционери, с идеята Булсатком да придобие свой собствен сателит.

Разходите по проекта обаче се оказват много по-високи, а първоначално предвидените приходи така и не достигат нивата, необходими за оправдаване на инвестицията. Ситуацията се влошава допълнително от забавянето на доставката на сателита.

През декември 2016 г. Булсатком започва да изпитва сериозни затруднения по отношение на договорените с кредиторите плащания, които достигат до 200 милиона лева. Паралелно компанията натрупва значителни дългове и към НАП в размер на 12 милиона лева.

Задълженията към основните доставчици на съдържание също непрекъснато растат, изтласквайки компанията на ръба на банкрута. В допълнение Булсатком не успява да покрие плащанията си по договор с България САТ, което поражда незабавна финансова отговорност в размер, надхвърлящ 500 милиона лева.

В тази крайно неизгодна за компанията ситуация кредиторите изискват назначаването на Главен директор за преструктуриране в лицето на Макс Зиф.

Към днешна дата компанията разполага с ясен план за бъдещо развитие. Фокусът на инвеститорите ще продължи да бъде предоставянето на платена телевизия и интернет услуги, вложения в техническо оборудване, поддръжка и обслужване на потребителите.

Коментари по темата: „Булсатком намалява дълга си от 700 на 140 млн. лв.”

добавете коментар...

 1. op

  700 милиона похарчени и чакаш 3 дни да отстранят авария.

 2. ха

  Господинът е поставено лице. Идеята е да се използват активите на една банкрутирала компания по предназначение, защото просто така от тях се печели повече, отколкото ако всичко се закрие, имуществото се разпродаде на старо на парче, а клиентите които снасят такси бъдат загубени.

 3. Anonymous

  То зи господин на снимката собственик ли е, че да е богат или е професионален управител на заплатка?

 4. Anonymous

  Тоя златен часовник вече иска яхта за 300 милиана $.

Коментар