Започна регистрацията на домейни .сайт и .онлайн

Потребителите в България вече могат да регистрират имена на сайтове на собствения си език

Потребителите в България и други страни вече могат да регистрират имена на сайтове на собствения си език

Дългоочакваната регистрация на новите домейни .сайт и .онлайн започна вчера. Потребителите в България, Беларус, Русия и Украйна, както и всички хора, използващи кирилица, вече могат да регистрират имена на сайтове на собствения си език.

Регистрацията ще бъде разделена на два периода: приоритетна и свободна, съобщи Илия Базлянков от асоциация CORE. Първият период, посветен на приоритетната регистрация, ще продължи 60 дни.

По време на приоритетния период ще се приемат заявки за имена на домейни от 4 категории:

  • Категория с приоритет 1: търговски марки на кирилица, регистрирани в ТМСН (Trademark clearinghouse);
  • Категория с приоритет 2: търговски марки на кирилица, регистрирани в Македония, Сърбия, България, Русия и/или Украйна;
  • Категория с приоритет 3: търговски марки на латиница, регистрирани в TMCH и преведени (транслитерирани) на кирилица.
  • Landrush: регистрация без приоритет, но на по-високи цени отколкото при свободна регистрация.

Заявките по всички 4 категории ще се приемат едновременно и ще се разпрeделят в края на 60-дневния период според степента на приоритет на всяка една категория (топ категория е 1). Например, ако кандидатствате за „пчела.онлайн” и се окаже, че има такава търговска марка и за нея е кандидатствал нейният притежател, съответно той ще получи това име на домейн. Ако по някаква причина името на домейна не може да бъде регистрирано, всички пари ще се връщат на заявителя.

Стартирането на втория етап „Свободна регистрация” се очаква в началото на април. Тогава всеки желаещ ще може да си регистрира име на домейн със .сайт и/или .онлайн. Новите домейни на кирилица ще подпомогнат създаването на уеб-имена, лесни за разпознаване, записване и запомняне, коментира Екатерина Дурева, мениджър на проекта .сайт и .онлайн.

Коментар