Експлозивният растеж на интернет трафик приключва

Широколентовият интернет трафик нарасна от явления като поточното видео
(снимка: CC0 Public Domain)

Eксплозивният ръст на потребителския широколентов интернет трафик е към своя край, според нов доклад на Strategy Analytics. Експертите прогнозират, че годишният ръст ще намалее с 82% като цяло за периода 2018-2028 г.

През 1983 г. Якоб Нилсен формулира емпиричен закон, кръстен на негово име, според който скоростта на интернет връзката се увеличава с 50% годишно. Доскоро се смяташе, че този модел се простира до широколентовия достъп, по-специално до потребителския сегмент, и ще продължи безкрайно.

Според Strategy Analytics, това очакване вече не е вярно. Експлозивният растеж на потребителския широколентов интернет трафик приключва, смятат анализаторите.

„Нищо чудно, че растежът на трафика се забавя. В крайна сметка нищо не расте вечно”, коментира Дан Гросман, старши анализатор в Strategy Analytics. По неговите думи, нарастването на широколентовия интернет трафик се дължи на явления като поточното видео (стрийминга).

Но потребителското търсене се насища и няма доказателства, че стриймингът ще бъде заменен от нови двигатели на растеж като 4K (UHD) или 8K (UHD2) видео, добавена реалност, виртуална реалност, конзолни игри и интелигентни домове.

Широколентовият достъп до интернет навлиза в етап на зрялост, казва Гросман, и индустрията трябва да вземе това предвид. Анализаторът не вижда признаци, че критичната маса от потребители ще се нуждае от скорости над 100-300 Mbps през следващите 10 години.

Коментари по темата: „Експлозивният растеж на интернет трафик приключва”

добавете коментар...

  1. :o)

    Споко ще измислят нещо да ти дадат по-гадно качество на двоен размер.
    Това го могат за да оправдаят трафика, 5G, 6G, 7G и така

Коментар