8K видеозаписът в смартфоните e безсмислен, смятат експерти

Поддръжката на 8К видеозапис в смартфоните е ненужна, смятат анализатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Поддръжката на 8K видеозапис в смартфоните се определя от пазарните наблюдатели като безсмислена и дори нежелана от потребителите. Няколко убедителни аргумента за това изтъква публикация по темата в MyDrives.

Тази година на пазара се появиха смартфони, оборудвани с едночипова система Qualcomm Snapdragon 865, които поддържат запис на видеоклипове с възможно най-висока разделителна способност от 8K.

Много анализатори обаче смятат, че това е просто демонстрация на възможности, която всъщност е безсмислена и непоискана от потребителите. Факт е, че дори 4K видеозаписът в днешните смартфони е непопулярна функция, камо ли 8K.

В допълнение, записването на видеоклипове в 8K резолюция има сериозни времеви ограничения. Освен това подобни видеоклипове изискват огромен обем свободно място. Нещо повече, в някои смартфони дори записването на 4K видео води до прегряване, както и до неизправности при нормална работа.

Една от ключовите характеристики на Samsung Galaxy S9, който излезе преди две години, е възможността да записва видео в 4K резолюция при 60 кадъра в секунда (fps), но времето на един запис беше ограничено до 5 минути.

Тази година линията смартфони Samsung Galaxy S20 получи 8K видео поддръжка при 24 fps, което отново е ограничено до 5 минути. Това създава трудности за създателите на съдържание, тъй като трябва да слепват къси клипове.

Друг проблем е размерът на клиповете. Според официалните данни, предоставени от Samsung, едноминутен видеоклип с 24 fps заема около 600 MB, а петминутно видео поглъща около 3 GB. В същото време много съвременни флагмани са оборудвани със 128 GB флаш памет.

Друг фактор, който обезсмисля поддръжката на 8К видеозапис в смартфоните, е липсата на възпроизвеждащо оборудване. Факт е, че мониторите и телевизорите с 8K поддръжка в момента са слабо разпространени и струват много пари.

Коментари по темата: „8K видеозаписът в смартфоните e безсмислен, смятат експерти”

добавете коментар...

  1. ?

    “Според официалните данни, предоставени от Samsung, 8-минутен видеоклип с 24 fps заема около 600 MB, а петминутно видео поглъща около 3 GB.” Някой може ли да ми обясни това?

  2. :o)

    Абсолютно безмислена технология, за да се “продава новото”.
    За масовия потребител FullHD или дори HD е напълно достатъчно за видео.
    Адски мегабайтпоглъщащо идиотско видео.
    Незнам къде са тия 8 минути 600 мб.
    Според мен на 4К 8 минути ще са 6 ГИГАБАЙТА.

  3. ratm

    Така е.

  4. Техман

    8К е толкова смислен колкото и 16К или 32К видеозапис в бъдеще. Сега масови стават 4К 65′ телевизори. Бих направил аналогия, колкото 86′ или 152-инчовият ТВ на Panasonic имат бъдеще в хола на всеки.

  5. Stanislav

    4k 60fps >>>>>>8k 30fps

  6. Д-р Х

    Повърхностен анализ. Основната пречка е друга – скъпия клауд хостинг. Вижте колко струва 1ТБ в Google Photos.

  7. Anonymous

    Трасират пътя за 8K екрани в мобилните устройства

Коментар