Apple и Google заедно ще спасяват света от пандемията

Смартфоните са много сериозен ресурс в борбата срещу коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple и Alphabet, компанията-майка на Google, заявиха, че ще работят заедно за създаване на технология за проследяване на контакти, която има за цел да забави разпространението на коронавируса. Вечните конкуренти ще си партнират в създаването на приложение, което позволява на потребителите да споделят анонимно до кого са били в близост. Така ако някой се окаже заразен, всички, които са били в близост до него, ще бъдат известени, че са имали контакт с вирусоносител.

Уникалното партньорство на двете компании от Силициевата долина, чиито операционни системи са в основата на 99% от смартфоните в света, на първо време ще роди приложение, което да помогне заразените да се карантинират, предаде Ройтерс. Приложението ще се използва доброволно. То обаче може да изиграе жизненоважна роля при управлението на вируса, особено след като приключат сроковете на заповедите за блокиране, твърдят здравните експерти.

Как ще работи

Компаниите заявиха, че вече са започнали разработването на технологията – преди две седмици. Първоначално конкурентите ще работят да „оптимизират техническите разлики между iPhone на Apple и Android на Google, които възпрепятстват взаимодействието между някои съществуващи приложения за проследяване на контактите”.

Според плана, телефоните на потребителите, които приемат да използват технологията, ще излъчват уникални Bluetooth сигнали. Телефоните на други потребители, намиращи се на няколко метра разстояние, ще записват анонимизирана информация за тези срещи.

Ако човек се окаже с положителен тест за вируса, той може да впише тази информация в приложението – тогава неговият телефон ще изпрати криптиран списък с телефоните, до които е бил в близост, без значение дали са под операционна система от Apple или Google. На свой ред ще се задейства сигнализиране до потенциално изложените на заразата, които да потърсят повече информация или евентуално да се тестват. Органите на общественото здравеопазване трябва да потвърдят, че даденото лице е с положителен тест, преди да може приложението да изпрати данните.

Всички записи ще бъдат закодирани, за да се запазят анонимни данните на заразените лица, дори за Apple, Google и създателите на приложения за проследяване на контакти, съобщиха от двете компании. Apple и Google твърдят, че тяхната система за проследяване на контакти няма да проследява местоположението чрез GPS.

Нужда от доверие

За да бъде ефективна, системата на Силициевата долина ще изисква милиони хора да се включат в нея, доверявайки се на защитните мерки на технологичните компании, както и на безпроблемния надзор от страна на обществените здравни системи.

Apple и Google планират през май да пуснат софтуерни инструменти, с които тяхната разработка да се свърже с приложения за проследяване, които обществените здравни власти са одобрили. Разработчиците на приложения като Private Kit и CoEpi, които преди месец се свързаха с Apple и Google за помощ, заявиха, че новите инструменти ще им позволят да се отърват от „потенциално ненадеждни решения”.

Наред с всичко това Apple и Google посочиха, че планират да пуснат актуализации на софтуера през следващите месеци, така че потребителите да не се нуждаят от отделно приложение, за да използват технологията на своите телефони.

Google уточни, че инструментите и актуализациите няма да са налични в зоните, където услугите й са блокирани, например в Китай или на неофициални устройства с Android. Apple ще разпространява технологията като актуализация на своята операционна система iPhone.

Лична неприкосновеност

Технологията предизвика смут сред всички, имащи отношение към личната неприкосновеност и гражданските права. Съществуват опасения, че подобна централизирана система събира твърде много данни на едно място, което носи потенциална възможност за злоупотреби.

„С решението на Apple и Google получавате всички необходими функции за опазване на обществено здраве с помощта на децентрализирано и удобно от гледна точка на поверителността приложение”, казва Майкъл Вейл, юридически преподавател от Университетския колеж в Лондон, участващ в европейската система за проследяване на контакти DP3T.

„Подходът на Apple и Google изглежда смекчава най-лошите рискове за неприкосновеността на личния живот и опасности от централизацията”, коментира Дженифър Граник, съветник за наблюдение и киберсигурност на Американския съюз за граждански свободи. По думите й, компаниите могат да въведат дори повече защитни мерки, като например договореност, че функциите за проследяване няма да бъдат използвани извън настоящата пандемия.

Покритие

Средно около три четвърти от хората в развитите икономики имат смартфон, според проучване на изследователския център Pew от миналата година. При по-бедните страни този дял е около 45%.

Здравните експерти навсякъде по света се опитват да провеждат широкообхватни тестове на населението, а местните власти търсят начини за проследяване на контактите с цел забавяне на разпространението на вируса.

Технологията, представена от двете корпорации, „не е заместител на тестването, но може да даде ефективни резултати, така че хората да действат отговорно, да се самоизолират и да намалят безпокойството в общността си като цяло”, казва Ал Джидари от юридическата школа при Станфордския университет, по-рано дългогодишен външен съветник на Google.

Коментари по темата: „Apple и Google заедно ще спасяват света от пандемията”

добавете коментар...

  1. Ser

    И сега виц на деня:
    Приложението излиза на пазара и ген Мутафчийски издава заповед алл да си го изтеглим. Защото така ще преборим вируса!

  2. Панев

    Да участват заедно в следващата патакладемия за промиване на празни кратуни.

  3. Blah

    Apple и Google заедно ще помогнат за следенето на потребителите си.
    Всъщност това ще се случи. 🙂

Коментар