Език за програмиране Rockstar наподобява рок лирика

Програмите, написани на Rockstar, звучат като текстовете на песни

Британският разработчик Дилън Бийти публикува в GitHub спецификация и описание на необикновен език за програмиране Rockstar („рок-звезда”), повлиян силно от рок-лириката на 80-те години на миналия век. Проектирайки езика, Бийти се е постарал изходният код да наподобява текстовете на песни.

Променливите в езика могат да бъдат нарицателни и собствени. В първия случай име може да бъде всяко съществително, написано с малка буква, което се предшества от лично местоимение. Във втория случай името се състои от една или няколко думи, всяка от които се пише с главна буква. Променливите не трябва да се обявяват предварително.

Присвояването се пише с думи put и into, а инкрементът и декрементът – с конструкции Build {variable} up и Knock {variable} down. Аритметичните операции се изписват не със знаци, а с думи. Освен това са предвидени псевдоними, които позволяват да се придаде читаем вид на текста.

Един блок на езика Rockstar с условни оператори If, Else, While или Until би изглеждал например така:

Tommy was a dancer
While Tommy ain’t nothing
Shout it
Knock it down

Дилън Бийти има и други идеи – например, разработка на компилатор на рок-балади и изготвяне на етикет „Certified Rockstar Developer”, които ще се дава на всеки, написал макар и един ред от програма на новия език.

Коментари по темата: „Език за програмиране Rockstar наподобява рок лирика”

добавете коментар...

  1. Captain

    Явно не си учил (чувал) за логическо програмиране. За въпросът ” дали си заслужава да се захваща човек с изучаването на езика”. Да заслужава си, но на теб не го препоръчвам по очевадни причини 😉

  2. ха

    Всичко хубаво, но поне да бяхте превели на “човешки” език за програмиране показания код. Все пак това е технически сайт, а не за лирика. За да разбере човек, дали си струва да се захваща с изучаването на езика (макар и само за забавление).

Коментар