Средният РС е два пъти по-евтин от Mac

Осреднената цена на епълските компютри Mac е два пъти по-висока от тази на Windows РС-тата, установи проучване на компанията NPD Group.
Така например, един Windows лаптоп е поевтинял средно от $877 през юни 2006 до $700 сега. В същото време MacBook върви средно по $1500, или само $59 по-малко отпреди две години.
При настолните конфигурации картинката не е по-различна. Един Mac струва осреднено $1000, а типичното Windows PC излиза около $550.
Сравнението обаче не отчита спецификациите на двата типа компютри, а единствено средната продажна цена. Mac и PC се отличават в степен, при която е трудно да бъдат сравнявани по цена, посочват анализаторите.
Моделите Mac mini и iMac, например, използват мобилни процесори, което ги оскъпява. Всички лаптопи на Apple пък имат камери и дистанционни управления. Компанията въобще не използва процесори Celeron и Pentium Dual Core в своите компютри.
При повърхностно сравнение само по типа на процесора, обема на оперативната памет, видеодаптера и твърдия диск, Windows PC-тата са убедително по-евтини от своите Mac “аналози”. Макар и цената на най-евтиния епълски компютър Mac mini да е по-висока от средната за РС-тата, пазарният дял на Apple продължава да расте, по данни на Gartner, като в момента е 8,5%.

Коментар