Израел задейства напълно автономен робот-патрул

Израелската армия въведе в експлоатация автономен работ-патрул на границата със сектора Газа. Border Protector е създаден на базата на конвенционален джип, съобщи японската медия Mainichi Shimbun.

Роботозираният джип се движи самостоятелно по предварително зададен маршрут извън асфалтовия път, събирайки важни данни за местността и правейки видео за целите на разузнаването. Данните се предават в реално време на други машини, вкл. автономни.

Border Protector сам преодолява препятствията, но е предвидена и възможност за преход към дистанционно управление. Отдалечен оператор може да прихване управлението, да промени или уточни маршрута на джипа.

Оръжията на Border Protector се управляват дистанционно от оператор, но вече се работи по въвеждане на изкуствен интелект в машината, който да поеме и тази функция. Според военни анализатори, Border Protector е първата в света автономна бойна машина.

Коментари по темата: „Израел задейства напълно автономен робот-патрул”

добавете коментар...

  1. Фофу

    У в големи филми са влезли някои. Личи, че не са пропуснали нито един от филмите Терминатор.

  2. =

    Дранко,

    Объркан си, и то по много параграфи. Дано някой те не вземе насериозно че станахте много на мода дрънкачите на глупости опаковани в технически термини.

  3. Ванко

    До тоя К

    Ти добре ли си? Не знаеш ли, че точно малките деца са най-големите терористи и бомбаджии. Масова практика от отдавна е деца да се пращат с бомби, за да убиват колкото се може повече хора.

    Така че трябва да стреля и по малките деца, защото те са най-опасни.

    Относно изкуствения интелект това е бъдещето на разума и на цивилизацията като цяло. Ние като биологичен вид и форма на същуствуване сме обречени и безполезни.
    За да продължи развитието на разума трябва да се премине от биологична форма в небиологична.

    Слънцето, Земята и всичко останало си има време на живот и трябва да се заселват чужди светове от други звездни системи. Като биологични същества нямаме този шанс просто ще си чакаме до унищожението на Земята или когато умре слънцето и от нас нищо няма да остане.

    Така че едиствения смисъл е създаване на разумен изкуствен интелект наследник на човечеството, който сам да се развива и съществува и без нас самите жалки и примитивни биологични форми на живот.

  4. K

    T-1000, или по-ското T-1 !!!
    Само да попитам, машината им различава ли терористи от малки деца ?
    Ами ако попадне в центъра на Тел Авиф, какви ли интересни решения би вземе …
    Преди време някои от най-великите умове на нашето съвремие се обедениха в мнението си, че най-голямата заплаха за човека би била от т.нар. “изкуствен интелект”, или по-скоро от невзможността на човека да го спре в този начален момент от развитието му, ако се наложи (а то най-вероятно ще се наложи).

Коментар