Костюм на НАСА печели в Пекин

Още от часовете по физика знаем, че колкото по-гладка е повърхността, толкова по-ниско е съпротивлението, и именно това помага на плувците да се придвижват по-бързо във водата.
Плувци от цялото земно кълбо поставят световни и олимпийски рекорди в Пекин този месец. Повечето от тях успяват да постигат висоти в представянето си, благодарение на плувните костюми от материя, тествана от НАСА и употребена за направата на техните спортни облекла.
Сред олимпийските златни медалисти, носещи костюма LZR Racer на Speedo, са Майкъл Фелпс, който спечели на олимпиадата в Пекин повече златни медали от всеки друг атлет в наши дни, и неговата сънародничка от САЩ Натали Кофлин.
И двамата състезатели са взели участие в разработването на иновативния плувен костюм. Главен изпълнител в изпитанията в лабораториите на НАСА е аерокосмическият инженер Стив Уилкинсън от Langley Research Center в Хамптън. Той е тествал дузини материи за изработката на плувни костюми в нискоскоростния въздушен тунел на НАСА Langley.
"Става дума за фундаментално изследователско приспособление", твърди Уилкинсън – "Наблюдаваме концепции за понижаване на съпротивлението над гладки повърхности”.
Изследванията на центъра са насочени към взаимодействията между водния поток и повърхността. Материята, която издържа на тестовете на въздушния тунел на Уилкинсън, предизвика фурор още преди започването на олимпиадата. По-рано тази година – през февруари, плувният костюм LZR Racer беше представен от Speedo на пазара.
Компанията сама поискала от НАСА да тества материята в своите плувни костюми. Според статистиката, плувците, които са състезават с плътно прилепнали костюми, са отчели 48 световни рекорда.

по темата: „Костюм на НАСА печели в Пекин”

добавете коментар...

  1. c

    Хамериканците се чудят сега как да замажат положението като всички се осъмниха в Фелпс!

Коментар