Процесор на Qualcomm се прицелва в нетбуците

От пускането на първия Eee PC миналата година пазарът на мини лаптопи се разрасна значително. До такава степен, че продажбите на нетбуци и хардуерни продукти за тях дадоха солиден тласък на приходите на големи ИТ компании. Популярността на ЕееРС на ASUS накара и други основни производители на компютри, като Acer, MSI, а наскоро и Lenovo, да пуснат свои модели нетбуци

Това развитие на сегмента не остана незабелязано за Qualcomm, която се подготвя за пускането на устройства, базирани на нейния процесор Снапдрагън, в края на 2009 г.
 
Процесорът Снапдрагън на Qualcomm вече се интегрира в няколко портативни устройства с размери на екрана от 4 до 6 инча, пуснати от Samsung и HTC. Компанията обаче смята, че нейният продукт може да изпълни изискванията на устройства с по-големи размери, с пълна клавиатура и дисплеи от 7 до 12 инча.
 
На тазгодишното компютърно шоу Computex в Тайпе Qualcomm показа едно 10-инчово мобилно компютърно устройство с процесор Снапдрагън на 1 GHz. То беше сравнено с мини лаптоп, за да се демонстрира консумацията му. Докато ултрамобилният компютър може да издържи на батерия само 2-3 часа, устройството със Снапдрагън работи близо 8 часа без презареждане на батерията.

Коментар