Първенци сме в региона по проникване на лаптопи

Гърция е най-развитият пазар в региона по отношение на предлагани ИТ услуги – секторът има 24% дял от общия ИКТ обем в страната. В другите страни на Балканитe делът на услугите е 10-15%, в България той е 12 на сто, стана ясно от пресконференция на IDC България.
Съотношението в продуктовото разделяне на ИКТ пазара е показател за неговата зрялост, коментираха анализаторите. Делът на хардуера у нас е по-голям в сравнение с други пазари – 28-39%. За сравнение, в Чехия, където пазарът се оценява като развит, хардуерното оборудване има 26% от целия пазар, съобщи Нели Вачева, управител на IDC България.
През следващите 2 години страните от региона ще се радват на динамичен ръст, с изключение на Гърция и Турция, чиито пазари вече преживяха своя бум.
Като страна с най-голямо население, Турция има и най-голям дял (49,7%) от регионалния компютърен пазар. През първото полугодие на 2008 обаче България (до 7%) и Сърбия (до 6,4%) са увеличили своя дял. Парадоксално в западната ни съседка са се продали повече настолни компютри, отколкото ноутбуци. Причината е в проведените през периода търгове. Като цяло обаче като дял на лаптопите от общи компютърни продажби Сърбия изостава.

По проникване на преносими компютри България има най-динамичен ръст, подобно на западноевропейските пазари. Хит в сегмента ще останат 10-инчовите и по-компактни модели, без обаче да отнемат от дела на стандартните лаптопи, подчерта Евелин Стоев, анализатор ИТ услуги и PC пазар в IDC България. У нас вече са представени няколко марки нетбуци, очакват се и други.

Лаптопите изпревариха по продажби десктопите на нашия пазар към края на 2007. Анализаторите очакват същото да се случи в Румъния в началото на следващата година, а в Сърбия това няма изгледи да стане до 2012.
България е на първо място в региона по проникване на цветни лазерни устройства и е единствената страна, в която тази продуктова група генерира повече приходи, отколкото групата на монохромните лазерни принтери – подобно на развитите пазари.
Цветните лазерни принтери са най-бързорастящата група на българския пазар – през първата половина на годината те са увеличили ръста си както като продадени бройки, така и като приходи.
Иначе от всички страни в региона Румъния е първенец по навлизането на мултифункционални устройства на пазара (70,8% дял от регионалния пазар), по-слабо се представя сръбският пазар (13%), а 14,3% е делът на България.
У нас се забелязва тенденция на изместване на дилърите от магазините за продажба на дребно, главно за ноутбуци и принтери в ниския сегмент.
„Оказва се, че е по-лесно да се купува на кредит от магазин, отколкото от дилър”, коментира Нели Вачева.
Друга тенденция, наблюдавана в региона и България, е изместването на асемблираните компютри за сметка на марковите конфигурации.

Коментар