Умният дом остава избор на ентусиасти

Технологиите за умния дом присъстват в едно от десет домакинства, според международно проучване на анализаторската компания Gartner. Умният дом все още остава избор на ентусиастите, е заключението в доклада.

Определено се наблюдава прогрес в тази сфера, но повечето потребители не проявяват интерес към технологиите за умния дом. Става въпрос за устройства и услуги, които са част от жилищата и могат да работят автономно, без участието на човек. Те са свързани помежду си жично или безжично, с възможност за отдалечено управление с помощта на браузър и мобилно приложение.

От всички свързани решения за дома с най-голям интерес се ползват охранителните системи, като производителите поставят акцент именно върху тях. Подобни системи се инсталират най-често в САЩ, но интересът е голям също в Европа и Австралия, сочи проучването на Gartner.

75% от анкетираните ги устройва напълно ръчното управление на цялата техника в техните домове, независимо дали това са битови уреди, осветление или отопление. Само 25% от участниците в проучването са заинтересовани от автоматизация на своите домове с помощта на свързана към интернет електроника. 58% споделят, че не са против автоматизацията, но само ако системата е затворена, без възможност за достъп отвън.

Коментар