WannaCry повиши дела на Windows XP

През юни Windows XP увеличи изненадващо пазарния си дял

Изненадващо нараства делът на операционната система Windows XP, сочат данни на NetMarketShare за последния месец. Този неочакван тренд може да се обясни като ефект от вируса WannaCry, който подтикна потребителите на Windows 7 да обновяват системите си, в резултат на което относителната тежест на Windows XP нарасна.

През юни делът на Windows XP – 16-годишна операционна система, която не се поддържа от април 2014 г., бележи ръст от 1,28% – от 5,66 до 6,94%, въпреки опасностите от вируси и липсата на обновявания от Microsoft. Този сравнително висок процент принуди Microsoft да пусне извънредни ъпдейти за платформата, за да предотврати вирусна епидемия от WannaCry.

Windows XP отстоява трето място при десктоп платформите (източник: NetMarketShare)

Windows XP беше една от целите на WannaCry атаката, която започна през май. В крайна сметка обаче, оказа се, че Windows 7 е по-уязвима на вируса, отколкото Windows XP. През юни Windows XP възстанови част от позициите си, отстоявайки трето място сред десктоп платформите, след като през май се сви от 7,04 до 5,66%. Няма друго обяснение за тази ситуация, освен отлив на потребители от Windows 7.

Много близо до Windows XP е версия Windows 8.1, която има дял от 6,40% през юни. Лидер при десктоп платформите е Windows 7, която работи на близо половината РС (49,04%). На второ място е Windows 10 с дял от 26,8%, по данни на NetMarketShare. През май Windows 7 имаше 49,46%, докато на Windows 10 се падаха 26,78%.

Коментари по темата: „WannaCry повиши дела на Windows XP”

добавете коментар...

  1. Тенчев

    Въпреки всички “напъни” и нежелани ъпдейти на Майкрософт да накара потребителите да минат на Win10, тя заема само 26,8% дял. Ако новите компютри не се произвеждаха само с драйвери за Windows 10, делът й щеше да е още по-малък. Дори полицейските служби в Англия работели предимно на Windows XP.

  2. Димитър Иванов

    Това обяснение ми се струва доста глупаво, предвид това, че има секюрите ъпдейт за този вирус за всички Уиндоуси, включително Уиндоус 7. Явно се е появила нужда от XP и затова е нараснал процента, или пък в статистиката са се появили, преди това незасечени ХР системи.

Коментар