Радикален ход на AMD – дели се на две

Производителят на процесори AMD започва мащабна реорганизация, която включва разделяне на две компании, съобщи Ню Йорк Таймс. По-късно днес ръководителите на AMD ще обявят официално новината пред журналисти.

Като причина за разделянето, американската медия посочва стремежът на AMD да остане конкурент номер едно на Intel. Вече няколко тримесечия компанията търпи финансови загуби, а през юни обяви, че има дългове от $5,3 милиарда и само $1,6 милиарда в кеш.

Едната от компаниите в новата структура ще се занимава само с проектиране и разработка на чипове. Втората, която ще се нарича Foundry Company, ще произвежда процесори както по поръчка на AMD, така и на други компании.

Според информацията на Ню Йорк Таймс, AMD ще притежава 44,4% от Foundry Company, докато останалата част ще бъде собственост на Advanced Technology Investment Company, учредена от правителството на Абу-Даби – най-голямото от седемте емирства в ОАЕ.

Първоначалната инвестиция на Advanced Technology се очаква да бъде в размер на 2,1 милиарда долара, а впоследствие арабите ще налеят допълнително между 3,6 и 6 милиарда долара. Парите ще бъдат изразходвани за модернизиране на завода на AMD в Дрезден, Германия и построяване на нов, близо до Ню Йорк.

Инвеститор в AMD ще бъде Mubadala Development Company, също от Абу-Даби, която миналата година придоби 8% от акциите на втория по големина производител на процесори. Сега арабите ще купят акции за още 314 млн. долара, като така делът им ще нарасне на 19,3%.

Реорганизацията трябва да подобри финансовото състояние на AMD и да заздрави позициите й на пазара спрямо основния конкурент Intel. Очаква се разделянето да приключи в началото на следващата година, след като получи одобрение от регулаторните органи и акционерите.

Коментар