Смартфоните Nokia ще ползват Xiaomi процесори

Осемядреният Surge S1 ще даде изчислителна мощ на смартфоните Nokia

Завръщането на бранда Nokia на пазара за смартфони е съпроводено и с други интересни новини. Компанията HMD Global, която притежава правата за легендарната финландска марка, сключи договор с един от най-големите производители на смартфони – китайската Xiaomi – за използване на нейни процесори в устройствата Nokia.

Xiaomi представи първия си собствен процесор Surge S1 през февруари тази година. Нов модел Nokia смартфон стъпва именно на този процесор, според публикации в китайската социална мрежа Weibo, която се явява аналог на Twitter.

Surge S1 представлява осемядрена система на чип (SoC), произведена по 28-нанометров технологичен процес HPC (High Performance Compact) от тайванския гигант TSMC. Процесорът е създаден съвместно от Xiaomi и нейната дъщерна компания Pinecone и беше използван за първи път в смартфона Xiaomi Mi 5C.

Чипът стъпва на архитектура big.LITTLE с четири високопроизводителни ядра ARM Cortex A53 на тактова честота 2,2 GHz и още четири енергоефективни ядра ARM Cortex A53 на 1,4 GHz.

Интегрирани в чипа са още четириядрен GPU ARM Mali T860, 32-битов цифров сигнален процесор и 14-битов двоен процесор за обработка на изображения с поддръжка на камера с резолюция до 36 мегапиксела. Surge S1 поддържа също LTE Cat.4 и VoLTE.

Коментари по темата: „Смартфоните Nokia ще ползват Xiaomi процесори”

добавете коментар...

  1. име

    Като цяло са пооплескали статията, понеже Xiaomi са подписали договор с производителя на мрежово и комукационно оборудване Nokia и тук телефоните прозвеждани от HMD нямат нищо общо.

  2. Anonymous

    Поправете си статията, високопроизводителните ядра са Cortex A57.

    A57 и A53 са първите 64-битови ядра ARMv8. ARM представиха процесорите през Октомври 2012г.

    Нокия тепърва ще пускат телефони с процесори, които съвсем скоро ще станат на 5 години …

Коментар