Chrome OS се доближава на вид до Android

Новият лаунчър на Chrome OS е проектиран за сензорни екрани

Интерфейсът на хромбуците (мобилни компютри под управление на Chrome OS) ще се доближи скоро до този на Android устройствата. Google тества нов лаунчър за операционната система Chrome OS, който е оптимизиран за сензорно управление.

Вече е достъпна за разработчици и тестери нова експериментална версия Chrome OS Canary, съобщават източници от проекта Chromium на Google. Интерфейсът се състои от лаунчър с ред за търсене, а при прокарване на пръст нагоре, потребителят получава достъп до по-голям брой приложения, подобно на Android, и може да задейства гласово търсене.

Google постепенно сближава двете операционни системи – мобилната Android и десктоп платформата Chrome OS. Компанията не е обявила, че има план да ги обедини в една платформа, но Chrome OS придобива все повече от възможностите на Android, вкл. достъп до необятния каталог с приложения Google Play.

Докато Android доминира при мобилните устройства от рода на смартфони, Chrome OS няма толкова силно присъствие в света на компютрите, но популярността й нараства. Хромбуците са един от динамично развиващите се РС сегменти, като намират приложение предимно в сферата на образованието и постепенно навлизат в бизнеса.

Коментари по темата: „Chrome OS се доближава на вид до Android”

добавете коментар...

  1. Коп от сибрево

    То и “стартер” е една такава българска дума. Прадядо ми чудесно би е разбрал

  2. Cybercop

    Този “лаунчър”, нещо, като българското “стартер” ли е ? Защото и мутрите преди години си мислеха, че англиската дума “mass” е същата “мас”, която им пращат родителите от село.

Коментар