Увеличават хиляди пъти живота на SSD-тата

Учени от Япония предлагат нов начин за запис на данните, за да увеличат хиляди пъти живота на SSD устройствата

Японски изследователи твърдят, че са успели да увеличат живота на полупроводниковите дискове (SSD) хиляди пъти, като така отстраняват един от основните недостатъци на тези устройства.

Прилагайки технологии за компресиране на данните и промяна в начина на запис, учените са повишили надеждността на SSD-тата, респ. броя на циклите за запис-изтриване и времето за съхранение на данните, предаде японската агенция Nikkei. Изследователите са постигнали увеличение с 2900 пъти на времето за съхранение на данните в полупроводниковия диск.

Разработката съчетава два подхода. Първо, SSD контролерът компресира данните по алгоритъма на Хофман, който намалява обема на записваните данни. Второ, често срещани последователности с кратки кодове се записват във високонадеждни състояния на паметта, а последователности с дълги кодове, срещани по-рядко, се записват по обичайния начин.

Високонадеждните състояния на паметта се постигат чрез използване на клетки TLC, които обикновено приемат едно от осем състояния, за съхранение на едно от седем или дори шест значения. Разбира се, при този подход намалява информационният капацитет, но увеличената стъпка на напрежението между две състояния значително повишава надеждността и времето за съхранение.

Коментари по темата: „Увеличават хиляди пъти живота на SSD-тата”

добавете коментар...

  1. Иван

    Решението е просто, надеждно и не съм го измислил аз. SSD за софтуера, HDD за данните.
    Получавате бърза и стабилна система.

  2. Фофуфен

    Дизастър рековъри системата ми в къщи е толкова евтина, че цената и е направо пренебрежима. Представлява раид масив, на който периодически записвам имиджи на хардовете на компютрите в къщи. Във фирмена среда могат да бъдат само малко по – скъпи – ще трябва повече място и трябва да се автоматизира. Но пак нищо съществено като цена. А ако не е нужно да архивирам целите системи, идва направо като безпари. Най – старото ми ССД е на около 10 години. Не е мръднало. В момента му инсталирам Убутну сървър и смятам да го сложа на домашния рутер за да ускори IPS – а, че напоследък нещо ми се увеличава лага докато играя.
    Надеждността на харддисковете си е пословична. На професионалния клас има в предвид. И на тези, предназначени за раид масиви. Но са си бавни. Преди 8 години правих една система за дизастър рековъри на сървър за електронна обработка на документи. До сега няма един сменен диск и все още работи. Доколкото знам само са добавяли нови дискове, че започнал да им отеснява. Здрасти фофу 😉

  3. Фофу

    Точно така хакера, само обаче е наобратно. Първо дори и най-първите и най-ненадеждните SSD все още работят и не съм чул или чел някой да се оплаква. Алгоритмите за определяне на повреждащи се сектори и тяхното извеждане от употреба се развиват постоянно.

    И най-вече с риска при SSD е да загубиш ограничен брой данни, докато краша на HDD обикновено означава всички данни наведнъж. Така де, подочул за разни Disaster Recovery системи, ама честно казано те обикновено струват доста и пак не дават гаранция, че ще ти възстановят всичко. Така, че тая надеждност на HDD за която говориш е смехотворна.

    А за опитна мишка – дълга история, най-вероятно си бил вече ако си купувал комп преди 2000 год, дядо ти или прадядо ти ако са купували кола в началото на 20 век са били такива за автомобилните корпорации и благодарение на всичко това днес има по-надеждни … каквото се сетиш

  4. ХАКЕРА

    Не, мерси! Никога няма да рискувам да ползва SSD-диск. Предпочитам нещо ефективно и надежно, от колкото ставам опитна мишка на корпорации, пускащи на пазара неизпробвани компоненти, които не са минали достатъчен тест. Особено що се отнася до устройство което ЗАПАМЕТЯВА ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ! Карам си с класическите HDD, и толкоз! Нито на домашната ми PC-мрежа ще сложа такъв боклук, нито в офиса ми! Живота на тези SSD се намаля от броя запис/триене, а нали се сещате че като сърфирате в интернет, постоянно браузурите трият и записват нови Cookies и нови файлове в папката Temporary Internet Files. И не само това, по принцип много програми си кешират временни файлове, като работят в непрекъснат цикъл на “запис/триене” и да не говорим че всеки от нас като сваля нещо, после трие, и след което сваля ново и така… Лоши сектори на HDD се получават, само ако работи някаква програма и в този момент тока спре и няма UPS, или се изключи PC-то неправилно при активирани програми! Ама SSD били по бързи от HDD… Не, благодаря, предпочитам да си работя на нещо което не гони скорост, а НАДЕЖНОСТ и ЕФЕКТИВНОСТ! Който иска да е в крак с “модата” да си купува новите боклуци! Имам HDD които работят до ден днешен, като се ползват от 2005 г. до сега, а на компютъра ми който е рутер, има 20 GB HDD, който също работи от години и не е мръднал.

  5. ха

    Нивата не служат за запомняне на допълнителни битове! Те служат за намаляването на нужните операции по нулиране (по време на запис), които на практика унищожават flash паметта.
    Ако имаш само 1 ниво и трябва установен бит да направиш нулев – задължително нулираш! Иначе сменяш само нивото и когато вече няма накъде (достигнато е най-високото възможно) – чак тогава нулираш. За разпознаването на битовете, естествено се грижи софтуерът…

  6. Anonymous

    8 нива са точно 3 бита (2^3)

  7. Ник

    Lol

  8. Anonymous

    Ега ти, TLC май значеще три нива т.е. 3 бита, което означава числата от 0-7. Но тук илзиза, че били 8 нива, което значело 8 бита….?????

Коментар