Коли ще позволят родителски контрол над млади шофьори

Много от моделите на Ford за 2010 година ще имат опция за ограничаване на максималната скорост до 130 км/час

Смятате, че детето ви натиска прекалено силно педала на газта? Вече можете да сте малко по-спокойни, тъй като от следващата година автомобилният гигант Ford Motor ще даде властта на родителите да контролират безотговорното поведение на младежите зад волана.

Компанията ще започне да поставя в много от моделите си за 2010 година опцията за ограничаване на максималната скорост до 130 км/час, което ще става чрез използване на компютърен чип, намиращ се в ключа.

Родителите ще имат възможност и да програмират ключа на децата си да ограничава силата на звука на аудио системата в колата, както и да подават чести звукови сигнали, ако шофьорът не си е сложил предпазния колан.

От автомобилния производител обещават да осигурят на родителите условия, които да ги накарат да се чувстват по-спокойни, когато децата им са зад волана, предаде Асошиейтед Прес.

Характеристиката, наречена “MyKey”, ще бъде стандартизирана за неуточнен брой модели на Ford, когато леките и товарните автомобили на компанията за 2010 година излязат на пазара в края на идното лято. Говорител на компанията каза, че тази характеристика ще се разпространи из всички линии на Ford, Lincoln и Mercury с обновяването на моделите.

Ford е взела решение да сложи ограничение от 130 км/час, въпреки че максималните скорости на магистралите в някои райони на САЩ са по-ниски. Компанията иска да остави получаващата се малка разлика в случай на възникване на необичайни ситуации на пътя. В някои щати ограничението на скоростта по магистралите е 110 км/час.

Компютърните чипове не са нещо непознато за автомобилния гигант. Компанията вече използва чипове в своите ключове, за да предотврати евентуална кражба на колата. Превозното средство няма да запали, освен ако не разпознае чипа в ключа.

Родителите ще имат възможност и да програмират ключа на децата си да ограничава силата на звука на аудио системата в колата

Чрез магията на софтуера Ford успява да надгражда над характеристиките, с които вече разполага. 

В допълнение към ограничението на скоростта, MyKey също така ограничава силата на звука на аудио системата в автомобила и на всяка минута пуска шестсекундна мелодия, ако предпазните колани не са сложени. Мелодията звучи и за възрастните шофьори, но след пет минути спира, за да не дразни водачи, които са непреклонни в убеждението си, че искат да карат автомобила си, без да слагат предпазен колан.

Освен всичко това, на родителите също така се предоставя и възможността в колата да звучи мелодия всеки път, когато младият шофьор премине скорост от 70, 90 или 100 км/час.

Първият модел на компанията, в който ще се предлага новата характеристика, ще бъде компактният Focus, като опцията бързо ще се пренесе и в другите модели на Ford, ставайки напълно стандартна характеристика.

Според проучванията на автомобилния гигант, 75% от родителите подкрепят изцяло ограниченията на скоростта и на звука на аудио системата, но, както можете да се досетите, 67% от тийнейджърите са против. Проучването обаче показва и, че родителите са по-склонни да дават на децата си да карат семейната кола, ако тя е оборудвана с MyKey. А ако младежите получават по-често колата, то броят на тези от тях, които се обявяват против новата характеристика, намалява наполовина.

В момента в САЩ минималната възраст за получаване на шофьорска книжка е 16 години. Представител на застрахователния институт за сигурност по магистралите, който иска минималната възраст за шофьорска книжка да се увеличи на 17 или 18 години, каза, че намира новия ключ на Ford за интригуващ, но не знае дали други производители на автомобили също предлагат такава възможност за родителите.

Според данни на института, автомобилните катастрофи са сред водещите причини за смъртността при тийнейджърите. Над 5 000 юноши в САЩ умират в автомобилни катастрофи всяка година.

Коментар