Ubuntu се появи в онлайн магазина Windows Store

Потребителите на Windows 10 получиха лесен достъп до отворената платформа Ubuntu

Както обеща по-рано, Microsoft пусна операционната система с отворен код Ubuntu в своя онлайн магазин за приложения Windows Store. Очаква се също компанията да осигури достъп от магазина си до SUSE и Fedora.

На конференцията Microsoft Build 2017 през май компанията представи опростен начин за инсталиране на Ubuntu чрез Windows Store. Нещо повече, Microsoft обяви тогава, че работи съвместно с екипите на SUSE Linux и Fedora Linux върху разработката на слой за съвместимост Windows Subsystem for Linux, който ще й позволи да пусне и тези две платформи в Windows Store.

Миналата година, още преди да излезе обновлението Windows 10 Anniversary Update, Microsoft обяви първата интегрирана обвивка на командния ред Bash и поддръжка на бинарни файлове за Ubuntu Linux. Сега компания предприема следващи стъпки в интеграцията на отворената платформа.

С излизането на трите популярни Linux дистрибуции в Windows Store, потребителите на Windows 10 ще могат лесно да пускат приложения под Linux, редом с Windows приложенията. Освен това достъпността на Ubuntu в Windows Store означава, че Linux приложения ще могат да се пускат и на олекотената операционна система Windows 10 S.

Коментар