Разделянето на AMD не се хареса на Intel

Топ новината, че AMD се разделя на две компании, влизайки в джоинт венчър с арабски инвеститор, повдигна въпроси от страна на Intel.
Най-големият производител на процесори в света смята, че отделянето на дейностите по разработка и производство на чипове, което планира да направи AMD, ще доведе до нарушения на патентни, съобщи eWeek.
Вчера основният конкурент на Intel обяви мащабна реорганизация и де факто разделяне на компанията на две. Едната фирма ще се фокусира върху проектирането и разработките на процесори, а втората ще се занимава с производство на чипове както по поръчка на AMD, така и на други компании.
Между Intel и AMD обаче има действащо лицензионно споразумение, съгласно което AMD плаща такси на Intel. Оттук идват и притесненията на Intel. В корпорацията са на мнение, че отделянето на производството на AMD в самостоятелна компания ще наруши по някакъв начин интересите им.
Intel, както можеше и да се очаква при подобна ситуация, заяви, че ще отстоява правата си върху интелектуална собственост, обект на споразумение с AMD.

Коментар