ЕК обяви цел за 40% жени в управлението си

„Искаме персоналът ни да бъде оценен и приет, независимо от възрастта, пола, сексуалната ориентация или уврежданията”, заяви Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси

Европейската комисия си поставя за цел да постигне най-малко 40% жени в управленските си структури до 1 ноември 2019 г., съгласно обновената стратегия за многообразието и приобщаването, публикувана днес.

Целта е да се създаде по-добро работно място за всички, вкл. жените, персонала с увреждания, лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (LGBTI) служители и по-възрастния персонал. Ще бъдат предприети конкретни стъпки, за да се използват най-добре талантите на всички служители, обещават от Комисията.

„Искаме персоналът ни да бъде оценен и приет, независимо от възрастта, пола, сексуалната ориентация или уврежданията. Ако изградим това разнообразие, ще бъдем по-иновативни и ще осигурим по-добри резултати за нашите граждани”, заяви Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси.

Комисията прие набор от ясни мерки, за да осигури най-малко 40% представителство на жените в управлението си до 1 ноември 2019 г. Те включват индивидуални цели за всички служби на Комисията, когато става въпрос за назначаване на някого като началник отдел за първи път. Отделите, които изостават от целите си, ще бъдат подканени да привлекат подходящи кандидати, преди да назначават.

Новите мерки допълват приети по-рано такива, вкл. усилията за идентифициране, развитие и подкрепа на таланта на жените, целенасочени сесии за обучение и наставничество.

Стратегията за разнообразието и включването се съсредоточава върху четири основни целеви групи: жени, персонал с увреждания, хора от ЛГБТХ и по-възрастен персонал. Документът съдържа хоризонтални, но и специфични мерки за преодоляване на опасенията на всяка от тези групи, вкл:

  • за жените – конкретни програми за управление и подкрепа за съществуващи и нови женски мрежи;
  • за персонала с увреждания – участие в планирането на съоръжения за достъп и мобилност в сградите на Комисията;
  • за ЛГБТИ – дейности за повишаване на осведомеността и обучения за мениджъри и служители, по-специално за преодоляване на несъзнателното пристрастие;
  • за по-възрастните служители – наблюдение дали са изправени пред дискриминация при кандидатстване за нови работни места.

Първият доклад за разнообразието и включването ще бъде публикуван през пролетта на 2018 г. Комисията подчертава, че организации, които обхващат разнообразна работна сила и са приобщаващи към всички, са склонни да постигат по-добри резултати и да вземат по-добри решения.

Коментари по темата: „ЕК обяви цел за 40% жени в управлението си”

добавете коментар...

  1. Той

    Това е точно дискриминация, щом наемат жени само защото са жени. Щом уменията нямат значение, може да наемат и метачки от улиците.

  2. ТД

    Говорят за използване на таланта, а защо тогава има въобще квоти? Нека кандидатите да се оценяват по способностите а не кой какъв е, в противен случай си е дискриминация с цел запълване на квотите.

  3. Anonymous

    Това ми звучи като:
    “Дърваря реши да използва 40% различен материал за брадвите си”. Дали ще има дървени брадви? Какво ще сече с тях, камъни?
    Ами ползвайте тези, които са най – подходящи. Какво значение има пола?
    Или просто ей така, за спорта, трябва да лансираме нашите хора. Без значение по каква линия.

Коментар