Apple плаща милиарди на Nokia за патенти

Apple и Nokia уредиха сравнително бързо патентния спор помежду си

Apple плаща солидни суми на Nokia по силата на лицензно споразумение, което двете компании сключиха по-рано тази година, прекратявайки патентните спорове помежду си.

През седмицата Nokia обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на 2017 г., в които фигурират „предварителни плащания” в размер на 1,7 млрд. евро, или около 2 млрд. долара. Част от тях са отчетени в резултата за тримесечието. Оказва се, че това са постъпление от Apple, съобщи Nokiamob, позовавайки се на източници от финландската компания.

През май 2017 г. Nokia и Apple обявиха, че прекратяват патентните спорове помежду си. Двете компании постигнаха съгласие по всички спорни въпроси, свързани с интелектуална собственост, и подписаха многогодишен лицензен договор, но сумата на патентните отчисления от Apple към Nokia не беше оповестена.

Патентният спор започна през декември миналата година, когато Nokia даде на съд Apple в Европа и САЩ с обвинението, че нарушава 32 нейни патента. Последваха още патентни искове, като общият им брой достигна 40 в 11 държави.

Apple реагира, като заведе антитръстово дело срещу Nokia и изтегли от своите магазини продуктите на компанията Withings, която принадлежи на Nokia. След споразумението от май т.г. продуктите бяха върнати в търговската мрежа на Apple.

Коментар