Apple се договаря с Ирландия за неплатените данъци

Ирландия и Apple са пред сключване на споразумение, което ще защити правителството на страната от загуби, заради това, че съхранява пари на компанията, докато продължава спорът с антимонополните регулатори на ЕС за неплатени данъци.

След разследване, започнало през 2014 г., Европейската комисия установи, че Apple не е платила на Ирландия данъци в размер на 19 млрд. евро и настоя правителството да изиска дължимото от американската компания.

През септември миналата година Ирландският парламент одобри решение на правителството за обжалване на претенциите на Европейската комисия. Същевременно, сумата на неплатените данъци ще се съхранява в Ирландия, докато не бъде поискана от страната, в полза на която се произнесе съдът.

Според източници на Блумбърг, Ирландия и Apple ще постигнат окончателна договорка в близките седмици. Сумата, която ще получи Ирландия за съхранение, е около 15 млрд. евро. Разглеждането на жалбата на парламента срещу решението на Европейската комисия може да отнеме до пет години.

Коментар