Разкриха измама с кредитни карти за милиони

Шефът на американското контраразузнаване Джоел Бренер обяви, че организирана престъпна група е успяла да фалшифицира устройства за четене на кредитни карти, които са били инсталирани в магазини в Европа. Смята се, че те са използвани минимум девет месеца преди да бъде разкрита измамата. Щетите се изчисляват на милиони евро.
Устройствата са били модифицирани чрез добавяне на хардуер, за да могат да изпращат подробности за кредитни карти по мобилни телефонни мрежи на престъпниците. Поради сложността, мащаба и използваните техники, се предполага, че зад международната измама стои организирана криминална група.
Г-н Бренер смята, че устройствата са модифицирани в завода в Китай, което означава, че престъпниците или са проникнали в него без разрешение, или са вътрешни хора. Фалшификацията не би могла да се установи на място, тъй като не оставя физически следи на устройствата. Подправените устройства тежат малко повече от нормалните, поради допълнителния хардуер.
Измамата е открита от Mastercard след получаване на оплаквания за неодобрени презокеански тегления на пари от множество сметки. Престъпниците са използвали фалшиви карти за теглене на пари от банкомати в страни, които не използват система за допълнителна верификация на чипа, като САЩ или Пакистан.

Коментар