Lenovo запазва приходите, но регистрира загуба

Следвайки стриктно новата тристепенна стратегия за развитие, Lenovo остава на стабилни пазарни позиции през първото тримесечие на фискалната година, заяви Ян Янцин, изпълнителен директор компанията

Приходите на Lenovo за първото тримесечие на текущата финансова година, приключило на 30 юни, възлизат на $10 млрд. долара – без спад на годишна база и с ръст от 4,5% спрямо предходното тримесечие.

Необложената загуба на компанията през първото тримесечие е $69 млн. долара, а нетната загуба възлиза на $72 млн. долара. Оперативната печалба е със $110 млн. долара повече спрямо предходното тримесечие.

Брутната печалба на компанията намалява с 11% спрямо същото тримесечие на предходната година до $1,4 млрд. долара, но без спад спрямо предходното тримесечие с брутен марж от 13,6%. Базовата загуба на акция е 0,66 щатски цента, или 5,15 хонконгски цента.

От миналата година Lenovo следва нова тристепенна стратегия за развитие, целяща да балансира ръста и печалбата в сегмента PCSD (PC and Smart Devices) с ускорен растеж на подразделенията DCG (Data Center Group) и MBG (Mobile Business Group or MBG). Компанията инвестира в не-хардуерни области, за да посрещне динамиката на пазара и да се позиционира правилно за постигане на дългосрочна печалба.

Приходите на PCSD възлизат на $7 млрд. долара, без да се отчита спад на годишна база. Въпреки това, на тримесечна база групата отбелязва ръст на приходите от 4,8%. Необложените приходи са $291 млн. долара, а маржът при необложените приходи бележи спад от 4,2%, причинен най-вече от сериозното покачване на цените на компонентите в цялата индустрия.

За второ поредно тримесечие MBG отбелязва увеличение на приходите и продължава да подобрява своята доходност с двупроцентов ръст на приходите на годишна база до $1,7 млрд. долара и подобрение на маржа на необложената печалба от 2,2 пункта за същия период.

Подразделението DCG, което включва сървъри, сторидж решения, софтуер и услуги, продължава да се фокусира върху трансформиращите процеси. Групата се стабилизира извън Китай през първото фискално тримесечие, отбелязвайки 14% ръст в приходите спрямо предходното тримесечие.

Коментари по темата: „Lenovo запазва приходите, но регистрира загуба”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    приходи – 10 млрд$
    брутна печалба – 1,4млрд$
    нетна загуба -72мил $

Коментар