Sharp пуска първия 8К телевизор през октомври

Първият потребителски 8К телевизор Sharp Aquos 8K се очаква на пазара в края на октомври

Японският производител Sharp планира да пусне на пазара през октомври първия в света потребителски телевизор с ултрависока резолюция 8К, стана ясно на изложението IFA 2017 в Берлин.

Новият Aquos 8K, модел LC-70X500, ще предложи 70-инчов екран с резолюция 8К, или 7680×4320 пиксела, която е 16 пъти по-висока от широко разпространената в момента Full HD 1920×1080, което означава гъстота на пикселите 125,89 ppi (пиксела на инч).

8К телевизорът включва висококачествена аудиосистема с няколко групи говорители и събуфер, поддържа HDR (разширен динамичен диапазон на изображенията) и H.265 декодиране. Предвидени са четири интерфейса HDMI и два порта USB.

Aquos 8K LC-70X500 ще излезе в края на октомври първо на потребителския пазар в Китай. През декември Sharp ще пусне модела в Япония, а през февруари – в Тайван. На пазара в Европа телевизорът се очаква през март следващата година. Цената на модела все още не е известна.

Sharp се завръща на световния пазар за телевизори, след като Foxconn придоби мажоритарния дял в компанията. Тази година производителят планира да продаде 10 млн. телевизора, като постигането на целта ще зависи от ситуацията на китайския пазар, където се наблюдава нарастващ интерес към бранда.

Коментари по темата: „Sharp пуска първия 8К телевизор през октомври”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, доказано е че общата резолюция на човешкото око е около 8 мегапиксела

  2. Anonymous

    Разделителната способност на човешкото око е една ъглова минута. 125,89 ppi означава, че телевизорът е предназначен да се гледа от разстояние 69cm!?! И това при диагонал от 178 см. Това, че технологията позволява да се вършат глупости, все още не ги оправдава.

Коментар