200 компютъра получи МДААР от Южна Корея

Министърът на администрацията и сигурността на Южна Корея Сей Хун Уон връчи на своя български колега министър Николай Василев сертификат за дарение на 200 компютърни конфигурации. Новата техника ще бъде разпределена пропорционално сред административни структури и университети, предложени от корейската страна: Министерството на държавната администрация и административната реформа; Министерството на външните работи; Държавната агенция за информационни технологии и съобщения; общинските администрации Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас, както и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Университета за национално и световно стопанство и Великотърновския университет.

Предоставянето на дарението се извърши по време на официалното откриване на нов българо-корейски интернет център в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. На събитието участваха министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, министърът на администрацията и сигурността на Южна Корея Сей Хун Уон, председателят на ДАИТС Пламен Вачков и председателят на Корейската агенция за развитие и насърчаване на дигиталните технологии Йон Ги Сон.

Центърът е изграден чрез съвместното финансиране на Корейската агенция за развитие и насърчаване на дигиталните технологии, ДАИТС и Националното сдружение iЦентрове. Той е с най-модерното оборудване от всички 130 iЦентъра за обществен достъп до интернет и е достъпен за хора с увреждания. В него са разположени 58 компютъра в две учебни зали. Там ще се предоставя свободен достъп до интернет за гражданите и ще се осъществяват компютърни курсове и обучения. Както във всички останали iЦентрове, и тук първият половин час е безплатен за граждани.

Гостите от Южна Корея са на официално посещение у нас по покана на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Вчера в рамките на визитата беше проведена двустранна среща между чуждестранната делегация и представители на министерството. В разговора с корейския си колега министър Василев му благодари за подкрепата, която оказва за модернизацията на българската администрация – чрез обученията на български държавни служители в корейските обучаващи организации, за предоставената техника, с която е оборудван Българо-корейския интернет център, както и за дарението от 200 компютъра сега.

В изказването си министър Василев очерта някои от основните постижения в развитието на електронното правителство у нас – модерна законодателна рамка, мащабни обучения по информационни технологии, подобряване на технологичната екипировка на администрациите с нови компютри и периферна техника, както и множество проекти, свързани с развитието на електронните услуги.

Министър Уон от своя страна представи работата на подчиненото му министерство. Той обясни, че правителството на Южна Корея е направило големи реформи в публичния сектор – от 18 министерствата там са редуцирани на 15, агенциите от 4 сега са 2. По отношение развитието на електронното правителство в Южна Корея министър Уон обясни, че изграждането му там може да се каже, че е вече завършило и в системата е въведена цялата необходима информация. Той посочи защитата на данните на гражданите като едно от основните предизвикателства, към които трябва да насочат повече усилия.

Коментар