LG плаща половин млрд. евро за ценови заговор

541 млн. евро дължи LG на европейския регулатор, заради участие в ценови заговор

Глоба в размер на над половин милиард евро ще трябва да плати LG Electronics, заради ценови заговор на пазара на електронно-лъчеви тръби за телевизори и монитори, съобщи YonhapNews.

Още през 2012 г. Европейската комисия наложи глоби на LG, Panasonic, Philips, Toshiba, Samsung SDI и Technicolor на обща стойност 1,47 млрд. евро, заради създаване на картел, в рамките на който компаниите са фиксирали цените на кинескопите в периода от 1996 до 2006 г.

Конкретно на LG беше наложена глоба в размер на 492 млн. евро. Компанията се опита да оспори решението на регулатора в европейския съд, но жалбата й беше отхвърлена.

Сега корейският производител ще трябва да плати още по-голяма глоба – 541 млн. евро, в която влизат проценти за просрочено плащане. От компанията заявяват, че глобата няма да повлияе на бъдещите й финансови показатели, тъй като вече е включена в минали счетоводни отчети.

По-рано, през 2010 г. Европейската комисия глоби LG Display с 648,9 млн. евро за участие в заговор за ограничаване на конкуренцията и фиксиране на цените на течнокристалните панели за телевизори, монитори и ноутбуци.

Коментар