Оптимизъм в ИТ бизнеса въпреки кризата

Две трети от висшите ИТ мениджъри са оптимисти за бъдещето на бизнеса, въпреки развихрилата се финансова криза, сочи ново проучване на компанията DLA Piper.
Повечето шефове не допускат, че сегашното забавяне на икономиката ще доведе до спукване на технологичния балон както през 2000-а година.
Макар и не в апокалиптични размери, високотехнологичният бизнес все пак е засегнат от кризата, признават три четвърти от анкетираните ръководители. Но само 27% от мениджърите са предприели намаления на харчовете за продажби и маркетинг, а 15% съобщават за преосмислени разходи в изследвания и разработки (R&D).
Генералният извод от проучването е, че повечето компании не вярват кризата да ги засегне сериозно и възнамеряват да продължат инвестициите през настоящия цикъл, коментират от DLA Piper.
Малко над половината от анкетираните мениджъри очакват икономиката да започне да се възстановява през вторите шест месеца на 2009-а, но една трета не вярват това да се случи по-рано от 2010-а година.
По отношение на основен показател за здравето на технологичната индустрияпървичното публично предлагане на акции, мнозинството от анкетираните мениджъри са на мнение, че IPO пазарът няма да тръгне нагоре преди 2010-а.
Проучването на DLA Piper е обхванало 145 висши мениджъри от технологичния сектор, които са анкетирани през септември и в началото на октомври.
Друго изследване разкрива, че рисковите инвестиции са намалели с 1% през третото тримесечие, в сравнения с второто, и със 7% спрямо същия период на миналата година. Обемът на този пазар възлиза на $7.37 милиарда за последното тримесечие, сочат данните на Dow Jones VentureSource.
Инвестициите в компании за информационни технологии обаче са намалели с 10% през третото тримесечие спрямо второто и сега се изчисляват на $2.73 милиарда.
Но не така стоят нещата в сектора на възобновяемите източници на енергия. Инвестициите в компании от този бизнес бележат рекорд през тримесечието, достигайки $1,08 милиарда, което е ръст от 71% в сравнение с предходното тримесечие на годината.

Коментар