Бил Гейтс финансира борбата срещу СПИН

Благотворителният фонд на Бил Гейтс и неговата съпруга Мелинда ще финансира със 100 милиона долара медицински изследвания. Сумата ще бъде отпусната в рамките на следващите пет години, съобщи Асошиейтед Прес.

От подкрепата на Гейтс ще се възползват 104 учени и групи специалисти от 22 държави по света, за да извършват изследвания в борбата с инфекциозни болести като спин, малария, туберкулоза и др. Парите ще бъдат отпускани на грантове по 100 хиляди долара.

Ако учените, получили първоначално финансиране, докажат перспективността на своите проекти, фондът на Бил и Мелинда ще им отпусне допълнителни средства в размер на един и повече милиона долара.

Фондът на семейство Гейтс, основан през 2000-а година, е най-големият частен фонд в света. Организацията подпомага финансово проекти в образованието, научните изследвания и здравеопазването.

Към края на миналата година, фондът разполагаше с близо 40 милиарда долара. Наскоро ръководството на фонда реши да се заеме и с микрофинансиране. Самият Бил Гейтс е ангажиран много сериозно с дейността на организацията, след като се оттегли от оперативна дейност в Microsoft.

Коментар