Как да защитим данните в лаптопа от крадци

Доста нeприятна e мисълта колко лесно преодолими са мерките за защита на преносими компютри.

Toзи път ще разгледаме различните методи за осигуряване на вашия лаптоп срещу кражба и това нежелани хора да ви ровят из файловете. Ще разберете и как да заобикаляте тези мерки за сигурност, в случай че възникне такава нужда. Да разгледаме някои от термините, които ще дискутираме и какво означават тe:

BIOS – целта му е да идентифицира/провери функционирането на хардуера и да инициира начално зареждане на операционната система. Това е първото нещо, което извършва компютъра, след като бъде включен.

Парола на BIOS – парола, съхранявана в дънната платка, с която от вас се изисква автентификация преди операционната система да стартира.

Операционна система – ОС – Windows XP / Vista, Mac OS X, Linux дистрибуциите (например Ubuntu, SUSE).

CMOS – чип върху дънната платка, в който се съхранява разнообразна информация (като BIOS паролите например).

CMOS батерия – малка батерия на дънната платка, предназначена да захранва CMOS чипа.

MoBo (Motherboard) – дънна платка.

Пароли на операционната система

Започваме с ОС паролите. Това е единствената мярка за сигурност, която се смята за абсолютно задължителна. Ако държите лаптопа си у дома 24 часа, 7 дни в седмицата и не се нуждаете от допълнителни създаващи неудобство мерки за сигурност, намерете време да направите поне това.

Стъпка 1 – поставете пароли на всички администраторски профили, в това число на скрития администраторски профил в Windows XP и Vista. Можете да влезете в администраторския профил в Windows като го стартирате в сигурен режим (safe mode). Tова се постига, като натискатe в много къси интервали F8, докато компютърът се стартира.

Стъпка 2 – Свикнете да заключвате компютъра си (в Windows това става с комбинацията Windows клавиш + L) всеки път, когато ставате. Това ще попречи на досадника от съседното бюро / кабинет / отдел да ви зяпа из задачите и евентуално да направи нещо неприятно с информацията ви… или пък близките ви да се позабавляват / шокират / възмутят от личните ви фотографии и клипчета, които съхранявате в лаптопа.

Стъпка 3 – Погрижете се самият вие да не казвате на никого паролата си.

Стъпка 4 – Сменяйте всички администраторски пароли от време на време. Нормално е това да става на всеки 6 месеца, освен ако не сте параноик (тогава ще го правите по-често, няма лошо).

За нещастие по отношение на физическата защита тези пароли дават най-малка сигурност. Паролите в Windows XP и Vista могат лесно да бъдат заличени посредством най-различни приложения, които се стартират от CD.

Същата теория може да се отнесе и към Linux и Mac, въпреки че преодоляващите пароли програми за тези операционните системи са далеч по-малко известни.

Паролите за Мас са малко по-сигурни, просто защото ограничен брой хора знаят как да се справят с тях (на това му се вика сигурност поради незнание).

Пароли на BIOS

Следващата стъпка в осигуряването на компютъра ви е създаването на BIOS парола.

Стъпка 1 – Достъпът в BIOS в повечето случаи става като следвате краткия текст върху екрана непосредствено след като пуснете компютъра. Обикновено можете да натиснете калвиш F2, Delete или Esc, за да влезете в настройките на BIOS.

Някои компютри не изписват на екрана инструкции или имат директен клавиш за достъп. В краен случай потърсете информация как да стигнете до BIOS, като прибегнете до услугите на търсачка.

Стъпка 2 – Разгледайте предложеното меню за опция за създаване на администраторска парола. Веднъж попаднали там, щракнете върху опцията и напишете паролата два пъти за потвърждение. Това е стандартен процес.

Тези пароли са значително по-трудни за премахване и общо взето са благонадеждни в защитата срещу неоторизиран достъп до лаптопа. За тяхното отстраняване се изисква някой да разглоби хардуера на лаптопа, да открие CMOS батерията, да я свали (по същия начин, по който се маха обикновената батерия), да освободи останалата енергия от MoBo (обикновено с натискане на захранващия бутон, което ще извлече останалата енергия… също хубав трик при инсталиране на нова памет), и след това да сглоби отново лаптопа.

Допълнително усложнение е, че CMOS батерията в различните лаптопи се намира на различно място. Това ще отвори още работа на похитителите на откраднатия лаптоп – стига да са дотолкова “светнати”.

Мерки за физическа сигурност

Тази стъпка е най-малко техническа. В повечето магазини с технологични секции се предлага разнообразие от физически заключващи устройства. Много съвременни модели имат секюрити слот, който според избора на производителя, е разположен на различно място.

Софтуер за крадени лаптопи

Ако най-лошото просто се е случило и компютърът ви е откраднат, това е последната ви отбранителна линия. Има няколко програми, разработени с цел да проследят вашия лаптоп в случай, че е откраднат. Една от най-популярните е LoJack for Laptops. Срещу $39 получавате програма, която е способна да се инсталира сама върху свежо преформатирания компютър (благодарение на агент, внедрен в BIOS-ите на по-новите компютри) и да обяви съществуването си, като накрая доведе до откриването на вашия лаптоп.

Веднъж усвоили тези стъпки, вие значително ще повишите своята защита от изтичане на данни при кражба на лаптопа.

Коментар