TSMC влага $20 млрд. в завод за 3-нм чипове

Тайванският производител TSMC планира да вложи около 20 млрд. долара в изграждането на завод за чипове по 3-нанометрова технология, съобщи Блумбърг.

По-рано стана известно, че новото предприятие на най-големия в света производител на чипове по поръчка от външни компании ще бъде построено на територията на научния парк Tainan Science Park в Тайван.

Основателят и главен изпълнителен директор на TSMC Морис Чанг твърди, че към момента на окончателното построяване на завода сумарните инвестиции в проекта ще достигнат 20 млрд. долара, при очаквани по-рано 15 млрд. долара.

Все още не са обявени конкретни срокове за изграждането на обекта, но във всички случаи строителството ще продължи няколко години. TSMC няма спешен срок за този проект, тъй като в момента индустрията прави първи стъпки в усвояване на 10-нанометровото производство на чипове.

Коментари по темата: „TSMC влага $20 млрд. в завод за 3-нм чипове”

добавете коментар...

  1. Я

    Прав си колега.! За овладяване на точните науки трябва цял набор от качества като: всеотдайност, трудолюбие, постоянство, целеустременост и прочее. Все неща, които сме ги загубили отдавна. Няма как на този етап у нас да се развиват високотехнологични производства.

  2. Той

    В България просто няма достатъчно инженери за производство на чипове. Висшистите в България са има-няма 30 %, като половината са с право, обществени връзки, социология, журналистика и славянска филология. Българинът бяга от точните науки,но иска много висока заплата. Калпав човешки материал.

  3. Манасиев

    Защо у нас никой не строи подобни заводи? Нали ние сме европейска демокрация, а не провинция на комунистически Китай? Ние се радваме на някакви цехчета за по 5-10 милиона…. Много ни е крива демокрацията!

Коментар