Intel смята iPhone за слаб без негов процесор

Епълският айфон не може да използва пълноценно интернет, заявиха представители на Intel по време на форум за разработчици в Австралия. Причината за това била липсата на интелски процесор в iPhone.
Смартфонът на Apple разчита на архитектура ARM, която е остро критикувана от Intel. Дори от процесорния гигант определиха iPhone като пример за неудачно решение.
От доста време Intel се опитва да конкурира компанията ARM на пазара за мобилни устройства. Към момента обаче над 90% от клетъчните телефони използват процесори ARM или съвместими с тях.
Допреди продажбата на поделението си Marvell, гигантът Intel беше най-големият производител на ARM-съвместими процесори XScale. Нападките срещу iPhone вероятно целят да накарат Apple да обърне по-сериозно внимание на очакваните към края на 2009 година нови мобилни процесори Intel Moorestown.
Междувременно Apple удвои поръчките на ARM чипове и инициира разработка на нов ARM-съвместим процесор за iPhone и iPod от компанията P.A. Semi. В последните си лаптопи пък “ябълката” се отказа от графичните чипсети на Intel, тъй като не били конкурентоспособни на вградените видеорешения от други производители.
Въпреки критиките от страна на Intel за процесорната мощ на iPhone, повечето потребители ги притеснява всъщност неспособността на епълското устройство да възпроизвежда флаш съдържание. Този недостатък не е свързан с процесорната архитектура, а с това, че Adobe Flash Lite не е готов за iPhone, казва шефът на Apple Стив Джобс.

Коментар