Какво променя Регламентът за защита на личните данни

Какво променя новият Регламент за защита на личните данни и как това ще се отрази на организациите ще обсъждат участниците в тематичния уъркшоп, част от програмата на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Еврпопа.

На семинара „Новата политика на ЕС в областта на защитата на личните данни и информационната сигурност”, който ще се проведе на 31 октомври в Интер Експо Център София, на въпроси на участниците ще отговарят представители на Комисията за защита на личните данни, съобщиха организаторите на форума.

В частност, ще бъдат дискутирани въпроси като получаване на съгласие и права на притежателя на личните данни според Регламента, причини за събиране на данните и псевдонимизация, роля на длъжностно лице по защита на данните и самооценка, автентификация, оторизация и одит – трите стълба на Регламента, административно-наказателна отговорност в областта на защитата на личните данни и др.

В семинара ще се включат експерти по информационна сигурност, предвиждат се и демонстрации на технологии, приложими при защита на електронни активи.

Темата за личните данни е част от конферентната програма и през първия ден на форума (30 октомври), когато главният консултант по сигурността на Microsoft – Даниел Грабски ще разкаже как, вследствие на Регламента, се променят плановете на директорите по информационна сигурност.

Тематична дискусия „за” или „против” аутсорсването на дейностите по новия Регламент към трети страни ще дискутират представители на публичната администрация и бизнеса, включително Microsoft, Мнемоника и др.

Още трима висши мениджъри на Microsoft ще изнесат лекции по различни аспекти на информационната сигурност по време на форума. В сутрешната сесия на 30 октомври е презентацията на Дамарис Виджил, юрист към отдела за киберпрестъпления за Централна и Източна Европа, на тема „Отговорностите на Microsoft в областта на сигурността във времена на дигитална трансформация”.

По-късно през деня Георги Ранделов, директор на отдел „Публичен сектор”, регион „Мултикънтри”, в Microsoft, ще се включи с коментари в тематичните дискусии, а на следващия ден (31 октомври), по време на безплатния семинар „Открийте неоткриваемото” консултантът по сигурността Збигнев Куковски ще разкаже за стратегията за защита на Microsoft при разработването на Windows 10.

Четвъртият регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа се организира от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП – МВР и Ай Ди Си България, в партньорство със Съвета на Европа. На събитието се очакват около 300 топ експерти по киберсигурност от публичния и частния сектор, представители на правоохранителните органи от над 20 държави, неправителствени организации, университети и медии.

Програмата на форума включва презентации, дискусии, демонстрации, добри практики и уъркшопи, групирани в три тематични потока: „Държава и политики”, „Бизнес” и „Бъдеще”, уточниха организаторите на мащабното събитие.

Коментар