Обновеният руски процесор Елбрус-8СВ поддържа DDR4

Процесорът Елбрус-8СВ е осемядрен, от сървърен клас, и достига производителност 576 гигафлопа

Нова модификация на руския процесор Елбрус-8С работи на по-висока тактова честота и поддържа оперативна памет DDR4, съобщават разработчиците от Института по електронни управляващи машини (ИНЕУМ) и компанията МЦСТ.

Чипът Елбрус-8СВ е изпълнен по 28-нанометров технологичен процес, както и своя предшественик, работи на тактова честота 1,5GHz, вместо досегашната 1,3GHz, а обновеният контролер на RAM паметта поддържа DDR4-2400 ECC, докато Елбрус-8C е ограничен до DDR3.

Процесорът е осемядрен, от сървърен клас, и достига производителност 576 гигафлопа при 32-битови операции и 288 гигафлопа при 64-битови изчисления. Запазена е пълна програмна съвместимост с предишното поколение чипове Елбрус, както и възможност за изпълнение на двоични кодове х86 и х86-64 с помощта на динамична транслация без прекомпилиране.

Дънна платка на базата на осемядрен, 28-нанометров процесор Eлбрус-8C

Елбрус-8СВ е подходящ за използване във военни приложения, в енергийния сектор и навсякъде другаде, където се изисква широк диапазон от работни температури. В някои сценарии чипът може да работи при минус 60 градуса по Целзий, а горната граница е 85-90 градуса.

Оригиналната процесорна архитектура на Елбрус осигурява висока производителност при математически изчисления, криптография, цифрова обработка на сигнали и други ресурсоемки задачи, съобщават от разработчика.

Устройства на база Елбрус-8C – многопроцесорни сървъри и персонални работни станции – разработва компанията Роселектроника. Новият процесор Eлбрус-8CB се очаква да бъде окончателно завършен през 2018 г., като в момента са достъпни образци на подобрения чип.

Коментари по темата: „Обновеният руски процесор Елбрус-8СВ поддържа DDR4”

добавете коментар...

 1. БАи

  Честотата не е най-важният параметър, а производителност, шумо и термоусточивост и т.н.
  Това не е процесор за консуматорска електроника

 2. Anonymous

  Ако използваш в космоса 8 нанометров процесор, ще ти се наложи да му осигуриш тежка противорадиационна защита, понеже ще е по – чувствителен към грешки, породени от космическата радиация. При това положение се обезсмисля употребата на най – новите процесори при екстремни условия. В смисъл, намаляш размера на транзистора, но за сметка на това увеличаваш 10 пъти теглото на противорадиационната защита. Танто за кукуригу.

 3. ИЛИЯ ИЛИЕВ

  Забележете температурната граница в която работи микропроцесорът-това е процесор за военна техника.

 4. 112

  Щом ще управлява ракетите до щатите значи е напълно достатъчна честотата. 😀

 5. :о)

  1,5 GHz…о Времена , о нрави , какъв флагман излиза в 2018 година 🙂
  Е…пак по-добре от правец 🙂

Коментар