Производител на смартфони продаден за $8800

В миналото Pantech беше сред водещите производители на смартфони в Южна Корея

Доскорошният производител на смартфони Pantech от Южна Корея беше препродаден, този път за сумата от 10 млн. вона (8800 долара), заради дългове и провал на новите проекти.

Досегашният собственик на Pantech – производителят на телекомуникационно оборудване Solid, който придоби компанията през 2015 г., съобщи, че продажбата е неизбежна, тъй като финансовите показатели са лоши и акционерите и кредиторите настояват за това.

През май т.г. Pantech обяви, че прекратява производството на смартфони, поради слаби продажби. От последния й модел IM-100 бяха продадени само 132 хиляди броя, при планирани не по-малко от 300 хиляди. Опитите за възраждане на Pantech чрез разширяване на операциите в Югоизточна Азия и развитие на направлението „интернет на нещата” също се провалиха.

Поредният купувач на Pantech е специализираната фирма KNA Holdings, създадена от патентни експерти. Тя ще поеме задълженията на Pantech към кредиторите в размер на 110 млрд. вона ($97 млн).

След продажбата Pantech ще продължи да получава приходи от патентни лицензи, с които ще изплаща дългове и ще поддържа устройствата на клиентите. По-рано този месец Solid продаде и IoT бизнеса на Pantech на корейски производител на оборудване.

В миналото Pantech беше играч от Топ 3 сред производителите на смартфони в Южна Корея, наред със Samsung и LG, като  за определен период от време заемаше дори второ място.

Коментари по темата: „Производител на смартфони продаден за $8800”

добавете коментар...

  1. пан ци мин

    мне е вярно. купена е от патентни тролове, което ще рече, че в дългосрочен план ще носи приходи…

  2. жт

    Това ми напомня за продажбите на бг предприятията за 1 лев в началото на демокрацията.

  3. Anonymous

    В дългосрочен период
    всичко отива там
    от където е тръгнало(от 0).

Коментар