България държи иззети биткойни за над $3 млрд.

Биткойни на стойност над 3 милиарда долара отлежават в България и не я ясно какво се случва с тях, пише едно от водещите в света издания, посветени на криптовалутата – Coindesk.com, в публикация отпреди броени часове.

Иззетите от органите на реда биткойни през май т.г. при акция срещу организираната престъпност вече струват над 3 млрд. долара, след рязкото поскъпване на криптовалутата в последните дни. На 19 май бяха арестувани 23-ма български граждани и конфискувани 213 519 биткойна, припомня Coindesk.

Арестите и последвалата конфискация на активи бяха свързани с разследване на предполагаема митническа измама. С помощта на вирус заподозрените са проникнали в митническите компютри и така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната. Твърди се, че митническата измама е на стойност 10 млн. лв., или около 6 млн. долара.

В момента стойността но иззетите биткойни е приблизително 3,3 милиарда долара – при цена около 15 600 долара за един биткойн, съгласно индекса CoinDesk Bitcoin (BPI). Не е ясно какво прави българското правителство с конфискуваните биткойни, коментира авторът на публикацията Нихилеш Де. Отбелязва се също отказът на правителството да даде допълнителни подробности по случая на сайта Bivol.bg с аргумента, че тече наказателно разследване.

При конфискуването на биткойните през май, най-популярната криптовалута се търгуваше при курс от 2354 долара за брой, а общата стойност на иззетите виртуални пари беше около 500 млн. долара – по-малко от една шеста от стойността им в момента.

Коментари по темата: „България държи иззети биткойни за над $3 млрд.”

добавете коментар...

 1. Тина

  За невярващите ето малко чужди медии, които обсъждат темата. Първият линк насочва към статия публикувана днес (15 декември 2017) на небезизвестния немски вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (всеки има достъп до гугъл преводач).

  “http://www.faz.net/aktuell/finanzen/digital-bezahlen/bulgarien-ist-bitcoin-grossbesitzer-15341047.html”

  “https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin/”
  “https://cointelegraph.com/news/bulgaria-seizes-enough-bitcoin-to-pay-off-15-of-national-debt”
  “http://emerging-europe.com/regions/bulgaria/bulgarias-bitcoin-mystery/”

  Въпросът е защо мойкой не говори за това?

 2. Якобсон

  Това не е вярно. Божее…колко простотия има натрупана в пишещите горните глупости, а па тия дето вече насочиха биткойните към батБойко по добре да се скрият някъде където никой няма да ги види….

 3. Пешко му е тежко

  Хайде БЪЛГАРИ,”епеоде брадеос” ,казват гърците-не говори ,а действай.Тези биткойни,тези пари ги дайте за пенсии.
  ДОКОГА УЧИТЕЛИ С ПО 30-45 ГОДИНИ СТАЖ ЩЕ СА С 200ЛВ.ПЕНСИИ…ТАКА ЛИ ВИ УЧИХМЕ…
  Прислужничките,най-мързеливите, взимат или колкото нас-учителите -пенсионери или повече./200лв./
  ДОКОГА БЕ,ХОРА!!!!!!!!!!!!Как се живее с 200рлв.пенсия на месец.600 лв.само за лещата за перде на окото.Ами лекарствата…Една протеза е 200лв.
  Вярно,решили сте да ни морите,нямата полза от нас.Но я си спомнете приказката за житцето,за малкото момче и кърлика ,отнесъл бащата дядото на боклука…
  Вдигате годините за пенсия.ОБЯСНЕТЕ ТОГАВА КОЙ ЩЕ РАБОТИ ТУК.Преди жените се пенсионираха на 50 години,мъжете на 55г.Всичко се трудеше.Който не работи…”Джипси,джипси ,Белене,новият курорт,с джипката на МВР,откараха ме в Белене…”.
  Ами ако не помните,питайте.Все още има стари хора,ще ви припомнят…
  Във всяка къща по селата имаше кон или магаре,птици,животни .Нямаше къща без овце,агнета,прасе, и т.н. Сега какво е …Лежа и чакам помощи. ДОКОГА ,БЕ, УПРАВЛЯВАЩИ.ДОКОГА…ДЪРВОТО СЕ ВИЕ ДОКАТО Е МЛАДО,ПОСЛЕ СЕ ЧУПИ.вИЕ СЕГА ГИ УЧИТЕ НА МЪРЗЕЛ,СЛЕД ГОДИНИ ЩЕ Е абсурд, да ги накарате да работят.
  Помнете:КЪРЛИКЪТ,КУКАТА, се вдига и чака вас,управляващите сега,ако доживеете до старини…

 4. Пешко му е тежко

  Няма глупави,чакат да поскъпне още десетина пъти биткойна и тогава ще ги обменят.

 5. а

  това не е вярно, глупави журналисти.

 6. Димитър Иванов

  Каквото и разследване да тече, това са ресурси, които държавата спешно трябва да усвои, да ги превърне в реални пари и после да му мисли какво точно да прави с тях. Предостатъчно пари са, да речем може 10-20% да ги остваи в Биткойн, но останалите не.

  Журналисти, експерти и всички трябва да не спрат да тръбят и натискат, за да има яснота по този случай!

 7. Anonymous

  Меси идва да играе за бистришките тигри.
  Ако се дърпа бб купува барса и меси става сот пазач в банкя.

 8. СОЦИАЛИСТ

  Сигурно са отишли в бездънния джоб на РазБойко, къде другаде ?

Коментар