Обувки с графен са с 50% по-устойчиви на износване

Обувките на inov-8 с графен са предназначени за спортни занимания с високо натоварване (снимка: Университет Манчестър)

Първите в света обувки с графенови подметки са с 50% по-устойчиви на износване, уверяват от британската марка спортни стоки inov-8. В партньорство с Националния институт по графен в Университета в Манчестър, те са разработили каучук, подобрен с „материала на бъдещето” – графен, от който са направени подметките на нов модел спортни обувки.

Тестовете показват, че новите подметки са „с 50% по-здрави, 50% по-еластични, 50% по-издръжливи на износване от съответния индустриален стандарт без графен”, пише GreenTech.bg.

Обувките на inov-8 с графен от G-серия са предназначени за спортни занимания с високо натоварване. Маратонките за спорт обичайно се износват доста бързо, защото натоварването им е интензивно – бягане, например. С добавяне на графен към каучука за подметката обаче обувките добиват по-голяма трайност и устойчивост. Наред с това имат и по-добро сцепление, обясняват от inov-8.

„Бягащите на открито и фитнес-спортистите се нуждаят от подметка с добра устойчивост и сцепление, без значение дали се движат по мокри пътеки или спортуват в зали. От много време те трябваше да правят компромиси с тази нужда от сцепление, знаейки, че гумата за подобни обувки бързо се износва. Сега, използвайки революционните свойства на графена, няма нужда от подобен компромис”, казва Майкъл Прайс, маркетинг-директор на фирмата.

Графенът се счита за супер-материал. Той е тънък и лек, но в същото време с висока якост, много еластичен. Учените виждат неговото приложение във всички области, а Университетът в Манчестър вече е работил по подобрени технологии в областта на самолетостроенето, медицинските изделия и спортните автомобили.

Коментар