Доклад плаши с катастрофално затопляне през 2030 г.

Катастрофално повишаване на средните температури ще сполети Земята към 2030 година, предупредиха експерти от Международната агенция по енергетика. Тревожният доклад, озаглавен “2008 World Energy Outlook”, се очаква да излезе официално на 12 ноември, съобщава списание New Scientist.

До този извод експертите стигат след анализ на употребата на въглеводороди. Данните сочат, че запасите от нефт ще стигнат на човечеството до 2030 година, дори и при запазване на ръста на потреблението на въглеводороди. А това означава, че икономиката няма да се откаже от въглеродната енергетика в близките години.

В резултатът, средната годишна температура на планетата ще се повиши с шест градуса по Целзий, заключава докладът.

Според съвременните теории, при нарастване на температурата с четири градуса последиците за климата ще бъдат необратими. Един от възможните сценарии е затоплянето да доведе до освобождаване на метан, който сега е във вид на хидрат на океанското дъно, формиран при ниски температури и високо налягане.

Ако концентрацията на метан в атмосферата премине критична граница, това ще предизвика верижна реакция и необратимо затопляне, твърдят експертите.

Борбата с парниковите газове в атмосферата се води в няколко направления. Някои европейски страни, например, планират да преминат към електростанции, работещи в затворен цикъл.

Обнадеждаващо е и ново откритие на учените. Оказва се, перидотитът, от който се състои най-горната част на земната мантия, е способен да поглъща в големи количества въглероден двуокис от атмосферата.

Автомобилите са причина за около 12% от емисиите на въглероден двуокис. ЕС обсъжда закони за намаляването им с една пета – до 130 г/км в периода до 2012 г. На скорошна конференция Брюксел отправи екологичен призив към производителите на коли.

Участниците се споразумяха да разработват екологични автомобили, като начин за борба с глобалното затопляне. Планира се създаване на работна група за насърчаване на производството на „зелени“ автомобили.

Не всички учени обаче са единодушни за заплахата от повишаване на температурите. Информацията за глобалното затопляне е една от най-великите измами в историята на човечеството, заяви неотдавна Джон Колеман, основател на американския телевизионен канал The Weathеr.

Колеман е на мнение, че влиянието на човека върху климата въобще не е катастрофално и, че планетата ни не я чака гибел от претопляне. До 10-20 години измамата ще стане очевидна и балонът на глобалното затопляне ще се спука, твърди Колеман. Прогнозите за повишаване на температурите, топене на полярните ледове и наводнения няма да се сбъднат и всички ще разберат, че са били лъгани, убеден е той.

Коментар