Китай монтира 100 хиляди IoT датчика във воден канал

По дължината на 140-километров воден канал в Китай са монтирани 100 хиляди датчика за събиране на данни

Китай изумява все повече с бурното си и мащабно технологично развитие. Всевъзможи хай-тек съоръжения „никнат” буквално всеки ден на територията на най-многолюдната държава в света.

Още през 2012 г. Китай започна работа по най-големия проект за воден канал в света. Става въпрос по-точно за два водопровода – централен и източен, всеки с дължина над 1400 километра.

Пропускателната способност на източния канал е 8,8 трлн. литра годишно, като може да достигне 14,8 трлн. след доработки. Китай вече е инвестирал около 8,5 млрд. долара в канала.

Централният канал пък привлича вниманието с инсталираните в него огромен брой датчици. По дължината на канала са монтирани общо 100 хиляди разнообразни датчици, съобщава Spectrum изданието на стандартизиращата организация IEEE.

Предполага се, че това е най-големият по брой на IoT устройствата обект в света. Инсталирани са над 130 типа сензори за „интернет на нещата”, които събират най-различни данни – от характеристики на водния поток, на самата вода и целостта на конструкцията на канала до нарушения на периметъра от хора и животни.

Като цяло, IoT системата следи данните в три направления: инфраструктура, вода и сигурност. Заради огромната дължина на канала, не всички датчици имат пряк достъп до мрежата. В зависимост от района и мястото на разполагане на датчиците, се използват най-подходящите технологии за предаване на данни.

Коментар