Биткойн е истерия, идва мащабна децентрализация

„Стига с тази биткойн истерия и криптовалути! Промяната е другаде: идва мащабна децентрализация на данните”, казва Светлин Наков

Интернет, базите данни, облаците и всичко, което се доставя, обработва и съхранява с компютри, започва да се децентрализира, сподели на страницата си във Facebook Светлин Наков, основател на Софтуерния университет.

В интернет и медийното пространство се наблюдава биткойн истерия. Повечето хора свързват блокчейн и DLT технологиите с биткойни вместо с истинското им предназначение: децентрализацията, смята специалистът.

„Стига с тази биткойн истерия и криптовалути! Промяната е другаде: идва мащабна децентрализация на данните, на обработката им, на целия интернет, на услугите в него, на протоколите, които го задвижват, на социалните мрежи, на медиите, на цифровото съдържание, на финансовия сектор, на парите, на бизнеса и икономиката като цяло”, коментира Светлин Наков.

Според него, идва най-значимата технологична промяна откакто бе измислен интернет. И тук не става дума за биткойн и неговата цена, които обикновено се коментират най-често от медиите и интернет общността.

„Блокчейн и DLT [технологиите за разпределена книги] не са биткойни. Те са бъдещето на дигиталната индустрия! Те носят децентрализация!”, подчертава Наков.

Не за първи път той се обръща към коментиращите темата да правят разлика между блокчейн и криптовалути. По неговите думи, блокчейн технологията променя глобално финансовия свят по начин, по който интернет промени света на комуникациите преди няколко десетилетия.

В момента няма голяма и сериозна технологична или финансова корпорация, която да не разработва или прилага блокчейн проекти и технологии, казва Наков. Блокчейн технологиите ще променят глобално икономиката и обществото, но не чрез криптовалути, а чрез децентрализация на редица процеси, активи и услуги, които сега се управляват от централен монопол.

Коментари по темата: „Биткойн е истерия, идва мащабна децентрализация”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Децентрализация – Държавният служител ще изгубят монопола да изнудва частника.

    По нашему – баба сийка мешавата ще дава разрешителни за строеж в нашия квартал
    след 3 потвърждения от един норвежец и двама канадци .

  2. Anonymous

    активи и услуги, които сега се управляват от централен монопол.

    Значи тока и еврото ще станат децентрализирани – всеки сам ще си печата евро ?

  3. Оет

    Хората който са писали по-долу мисля че не сте запознати какво се случва в света на Linux Fondation.
    “https://hyperledger.org”

    Разработва се една нова алтернатива на всичко за жалост с отворен код, което означава че ще открадне на готово от банкови и финансови, застрахователни и тем подобни институции.

  4. Димитър Иванов

    До човека с темата – “финансова корпорация и децентрализация ?”

    Да, според мен данните, които изнесе в коментара са верни, да на базата на тях извода ти е напълно логичен, но всъщност има хиляди институции по света, организации, милиони услуги, милиони фирми, даже стотици банки, които не влизат в тези параметри и те ще го въведат. А това е огромно количество ползване на технологията, от там и много правителства в много сектори на държавно ниво ще го въведат, където няма да личи корупцията, защото документите ще са си изрядни. Те и сега са си изрядни, така че в този момент не се знае как тези неща, които си описал ще реагират на ситуацията.

  5. Шекспир

    цок шок?!

    В такива времена живеем, че всичко е мутирало от “театър” на екшън филм с Том Круз, Шварценегер, Сталоун, Стейтнъм!!!
    Всичко живо – алчно, иска яко пари(бързи естествено), да е над другите(95% дори без покритие) да е над закона да е ауе… ужас!
    Сега намериха с кво да правят печалба големаците, направиха я, поизтискаха още малко сок от народа! Лека децентрализация, малко шок/фейк нюз после странно покачване, неочакван срив/пробив и … така:)) хаха

  6. Anonymous

    финансова корпорация и децентрализация ??

    Нали на голдман сакс ще светне като пирамидата на бърни мадофф във blockchain explorer от свързани сделки и извънбалансови деривати.
    Нали ще се види в blockchain explorer на кой ЕЦБ е подарявала пари.
    Нали ще се види в blockchain explorer че БВП не е реална цифра.
    Нали в ще се види в blockchain explorera че продажбите на апартаменти са на минума при че се строят яко(балон).
    Нали ще си види в blockchain explorera че 1% от богоизбраните семейства притежават 90% от всичко на земята.
    Нали ще си види в blockchain explorera че служебно са гласували 3 мил мъртви души на изборите в бг.
    Нали ще си види в blockchain explorera че някой фирми взимат 90% от държавните поръчки.
    Нали ще си види в blockchain explorera че 80% от вземанията на банките светят в червено(спрели плащания).

    до Светлин фантазията
    Искаш да разрушиш демокрацията ?

  7. Иван

    Ама така ли БЕ ? Напротив всичко е отдавна централизирано в мръсните ръце на Google, Facebook, Microsoft и още наколко други феодали на Интернет. Почти цялата информация минава и се обработва през тях. Децентрализацията е една илюзия купища данни на хората се трупат централизирано за анализ и търговия с лични данни.

Коментар