Broadcomm вади 120 млрд. долара за Qualcomm

Broadcomm е готова да отиде твърде далеч, само и само да погълне целта си Qualcomm

Задава се най-голямата сделка в технологичната индустрия. Полупроводниковият гигант Broadcom е готов да покачи офертата си за Qualcomm – най-големия разработчик на мобилни чипове – до 120 млрд. долара, а подобна сума трудно се отказва.

Очаква се още днес Broadcom да обяви новото си предложение към Qualcomm, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на източник, близък до преговарящите екипи. Условията по споразумението за покупка обаче още не са уточнени между двете компании.

Broadcom предложи по-рано 103 млрд. долара за Qualcomm, но с отчитане на дълговете на последната, сделката можеше да набъбне до 130 млрд. долара. Qualcomm обаче отклони офертата с мотива, че не е достатъчно висока.

Първоначално Broadcom беше готова да плати по 70 долара за всяка акция на Qualcomm – 60 долара в кеш и 10 долара в свои акции. Според публикация на Ройтерс, новото предложение оценява акциите на Qualcomm на 80-82 долара.

Повишената цена за сметка на по-голям дял собствени акции в сделката ще избави Broadcom от взимане на дълг, което би могло да се отрази отрицателно на нейния кредитен рейтинг, отбелязват анализаторите. По-рано Qualcomm даде да се разбере, че сливане е възможно, ако Broadcom предложи не по-малко от 80 долара за всяка нейна акция.

Ройтерс твърди, че Broadcom ще изкуши Qualcomm с необичайно високи компенсации, в случай, че регулаторите блокират сделката. Обикновено размерът на компенсациите е 3-4% от стойността на сделката, но докъде е склонна да стигне Broadcomm в желанието си да купи Qaulcomm не е ясно към момента.

По-рано от компанията заявиха, че поглъщането на Qualcomm ще стане факт в следващите 12 месеца. Qualcomm, на свой ред, отбеляза, че проверката на сделката от регулаторите по целия свят може да продължи повече от 18 месеца и е свързана с определени рискове.

Ръководството на Broadcom е решено след покупката на Qualcomm да сведе до минимум приходите от лицензиране на технологии. В момента Qualcomm получава съществена част от приходите си именно от такава дейност, но това е и причината за многобройните конфликти с производителите на смартфони.

Коментари по темата: „Broadcomm вади 120 млрд. долара за Qualcomm”

добавете коментар...

  1. #шукарие

    от де тез 120 МИЛИАРДА ?

Коментар