Стартира конкурсът за иновативно предприятие

Започна петият поред национален конкурс за иновативно предприятие на годината. Организаторите от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Еnterprise Europe Network – България очакват в него да се включат фирми, които въпреки затрудненията се стремят не просто да оцеляват, а да създават нововъведения, да гледат в бъдещето и да се конкурират на европейско равнище.
Целта на конкурса е да покаже добрия български модел за бизнес и да стимулира повече фирми за успех. В конкурса могат да участват иновативни предприятия от всички сектори на българската промишленост, включително информационните технологии.
Иновативно предприятие е това, което през последните три години e реализиралo на пазара нови или значително усъвършенствани продукти/стоки и услуги и/или процеси, уточняват организаторите.
Конкурсът се провежда в партньорство с Министерството на икономиката и енергетиката, Мисията на Световната банка в България и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Индексът на иновативност на българските предприятия за 2008 г. (разработен от фондация ПИК) показва, че в сравнение с най-добре развиващите се страни от Централна и Източна Европа – Унгария и Чехия, в България големите, малките и средните предприятия имат почти два пъти по-ниска иновационна активност.
Последното иновационно проучване на общността от 2006 г. показва, че делът на иновативните фирми в България е 16% от всички предприятия в промишлеността и услугите и по този критерий страната е на последно място в ЕС, където той е 40%.
Според годишния доклад на ЕК, България заема 27-мо – последно в ЕС по изпълнение на Лисабонската стратегия за растеж и заетост. 
Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от експертна комисия по специална методология. Десетте фирми, постигнали най-високи резултати, ще бъдат посетени от експерти от Фондация “ПИК”. Финалният етап е разглеждане на номинациите от жури, съставено от представители на министерства, работодателски, научни и нестопански организации, Мисията на Световната банка и др.
Победителят във всяка от двете категории ще получи статуетка – символ на конкурса, изработена от скулптора Петко Арнаудов и почетна диплома. Наградите ще бъдат връчени по време на Четвъртия национален иновационен форум през  февруари следващата година в София.

Коментар